10 trends in de digitale wereld van 2018
Het jaar 2018 begint snel en we kunnen op basis van het afgelopen jaar waarschijnlijk goed voorspellen wat de digitale trends in het nieuwe jaar zullen zijn:
- Het Internet of Things (IoT) zal blijven doorgroeien:
Gartner schat dat er nu meer dan 8,4 miljard “Things” zijn op het Internet, meer dan 30% dan een jaar geleden. Echter de “dingen” tellen is niet genoeg want het gaat niet zozeer om de dingen, maar eerder wat we met deze dingen kunnen doen. Want zodra ze verbonden zijn leveren ze data. IDC voorspelt dat in de komende jaren 40% van alle data door het IoT zullen worden gegenereerd.
- Analytics:
De massa informatie die door het IoT wordt gecreëerd, biedt de mogelijkheid om alles van productie tot en met gezondheidszorg op basis van data te innoveren, waardoor ze efficiënter en winstgevend kunnen werken dan ooit tevoren. Een groot transportbedrijf heeft bijvoorbeeld vastgesteld dat men kosten van het beheer van zijn vloot vrachtwagens van 15 cent naar slechts 3 cent per kilometer kon verminderen. Techgiganten zoals Microsoft, IBM, SAS en SAP investeren veel meer in specifieke IoT Analytics. Omdat ze de kracht zien van deze combinatie nieuwe zakelijke inzichten te genereren in een breed scala van industrieën en applicaties.
- Van cloud naar edge computing:
In het netwerkmodel dat momenteel het meest voor de hand ligt, krijg je een combinatie van “Edge” en “Cloud”. In ‘Edge” verwerken de systemen aan de rand van het netwerk de data op de apparaten zelf en sturen de resultaten door naar de cloud waar het wordt opgeslagen of verdere analyses worden uitgevoerd die nog niet mogelijk zijn binnen gedistribueerde systemen. Denk bijvoorbeeld aan miljoenen thermostaten die samenwerken aan klimaatmodellen of genetwerkte auto’s die samen verkeersinformatie zelf analyseren in plaats van dit van servers te betrekken. Als slimme drones, autonome voertuigen en andere intelligente apparaten direct verbinding maken en communiceren, wordt de zaak van het verzenden van data naar de wolk zelfs onpraktisch.
- 5G snelheden op de mobiel waar je momenteel alleen maar van kan dromen:
Net zoals de hoeveelheid data die door de IoT wordt geproduceerd, de gegevens naar de rand zal dwingen, zullen de mobiele providers ook sneller dan ooit over gaan naar 5G. Die verhuizing naar 5G gebeurt niet overnacht maar zal in het komende jaar plaatsvinden. Samsung en Sony zullen de weg leiden, maar anderen zullen zeker betrokken worden bij deze snelle groeimarkt voor mobiel.
- Blockchain vindt zijn weg:
Terwijl zijn meer populaire neef Bitcoin doorlopend analisten blijft verrassen, zal Blockchain zijn plaats gaan vinden in 2018. Gartner laat zien dat de term blockchain de tweede zoekterm op zijn website is, met een toename van 400% in slechts 12 maanden. Terwijl de financiële markt de eerste zal zijn om het hulpmiddel te gaan toepassen, zullen tal van anderen markten zoals de gezondheidszorg niet ver achter liggen.
- AI gaat van nieuwkomer tot mainstream:
Aan Kunstmatige Intelligentie hebben we onlangs in onze laatste Masterclass van de VvAA Business School aandacht besteed. Peuters tot senioren gaan met Alexa, Siri en klantenservice chatbots om alsof ze dat al jaren doen. Aan de zakelijke kant zit er nog veel meer kracht in AI, van robotica tot analytics en marketing. Bedrijven zullen AI blijven gebruiken om te verbazen, te verbinden en te communiceren met hun klanten op een manier die ze nog niet eens waarderen of realiseren. IBM Watson, SAP Leonardo, Salesforce Einstein en andere grote softwarebedrijven hebben inmiddels AI in hun platforms ingebed.
- Betere Virtual Reality toepassingen:
Gisteren werden veel van ons opgewonden met onze eerste VR-headsets toch is VR nog niet helemaal doorgebroken. Wel is VR gewoon goedkoper geworden en makkelijker in gebruik, vooral in een professionele context. Door b.v. gebruik te maken van 3D-visualisatie kunnen bedrijven beter trainen, pitchen en nieuwe producten laten zien. Dit zegt VR in 2018 ook in de breedte zal gaan doorbreken.
- Mislukking wordt een product:
Net nu de service-markt verder groeit met software en infrastructuur staat er binnenkort geen service meer op het menu. De reden: mislukking wordt een product door de snel bewegende digitale transformatie van vandaag. Fail-as-a-Service (FaaS) biedt visualisatietools om snel in te spelen met problemen bij consumenten en bedrijven en met succes. Door het vermogen om sneller te herkennen wanneer er iets niet werkt en daar dan iets aan te doen. Wordt een belangrijke differentiator tussen de winnaars en de verliezers van digitale transformatie.
- Bedrijfscultuur blijft een hindernis:
Als uw bedrijf cultuurproblemen heeft met de digitale transformatie dan zullen die in 2018 nog groter worden. Omdat het tempo van de verandering blijft toenemen en het aantal nieuwe technologieën blijft groeien. Bedrijven die de behendigheid van transitie niet hebben en hun silo’s afsluiten, zullen het volgend jaar nog moeilijker krijgen.
- Digitale transformatie wordt een must:
Ten slotte, terwijl digitale transformatie in 2017 in sommige achtergebleven boardrooms alleen een buzzword was, zal 2018 veel bedrijven dwingen om te realiseren dat transformatie geen grap is. Het is een imperatief in de hedendaagse bedrijfsmarkt. Disruptie zal in de komende jaren steeds vaker voorkomen, en bedrijven die niet of onvoorbereid zijn voor die veranderingen, vallen snel door de onderkant van de mand.
Conclusie
Op basis van de bovenstaande 10 trends is het duidelijk dat de digitale transformatie in 2018 verhevigd doorzet. Bedrijven die slagen en dus overleven, zullen diegenen zijn die leren om te gaan met deze informatiestromen. Er zijn natuurlijk ook nog andere trends zoals de beveiliging tegen terrorisme, handhaven van privacy van consumenten en bedrijven en natuurlijk natuur en duurzaamheid. Maar waar die naar toe gaan of leiden weten we nog niet. Maar zoals we nu al wel weten zal de digitale transitie in het komende jaar in volle kracht en in de volle breedte doorzetten.
Bronnen: Daniel Newman, Digital Transformation, Forbes Contributors, Gartner, IDC en Ger Hofstee.