3.792 thuiszorginstellingen in Nederland
Op dit moment zijn er binnen Zorgkaart Nederland 3.792 thuiszorginstellingen in Nederland bekend. De gemiddelde waardering over alle thuiszorginstellingen in Nederland is een 8.7 op basis van 38.070 ingediende waarderingen.
Verpleging, verzorging en thuiszorg
Op Zorgprisma Publiek, een website van Vektis, vindt u de feiten en cijfers over wijkverpleging, zoals het aantal mensen dat gebruik maakt van wijkverpleging, informatie over medicijngebruik, ziekenhuisbezoeken, gebruik van hulpmiddelen bij wijkverpleging, hoelang mensen gebruik maken van wijkverpleging en wat de zorgkosten zijn van iemand met wijkverpleging.
- Per maand maken gemiddeld 271.000 mensen gebruik van wijkverpleging; dit aantal stijgt.
- Het zijn vooral ouderen van zo’n 75 jaar.
- Gemiddeld krijgt iemand 5,9 maanden wijkverpleging, met een gemiddelde van bijna 4 uur per dag.
- De kosten van wijkverpleging betreffen dus circa 6.000 euro per cliënt.
De informatie is voornamelijk gebaseerd op het zorgjaar 2015 en 2016. De gebruikte data zijn afkomstig van Vektis waarvoor de zorgverzekeraars data aanleveren.
- Hoeveel mensen maken gebruik van wijkverpleging?
In 2015 maakten 512.000 mensen gebruik van wijkverpleging. Welke mensen maken gebruik van wijkverpleging? Voornamelijk ouderen maken gebruik van wijkverpleging. In 2015 is de gemiddelde leeftijd is 75 jaar, bij mannen ligt deze leeftijd iets lager, namelijk 73 jaar. Vrouwen met wijkverpleging zijn gemiddeld 77 jaar. Van de mensen die wijkverpleging ontvangen is 63% vrouw. - Maken mensen met wijkverpleging ook gebruik van andere zorg?
In 2015 gebruikten bijna alle mensen met wijkverpleging ook geneesmiddelen (99%). Ruim 92% van de mensen met wijkverpleging komt ook in het ziekenhuis. 80% van de mensen met wijkverpleging gebruikt daarnaast hulpmiddelen. - Hoeveel mensen maken gebruik van verpleging, verzorging en beide?
Van de 512.000 die worden verpleegd, ontvangen 318.000 mensen zowel persoonlijke verzorging als verpleging. Ruim 74.000 mensen krijgen alleen persoonlijke verzorging en bijna 67.000 mensen krijgen alleen verpleging. In 2015 hebben de zorgverzekeraars 1665 zorgaanbieders gecontracteerd die wijkverpleging verzorgen. In 2015 is er voor ruim 3 miljard euro besteed aan wijkverpleging, zowel in zorg in natura als persoonsgebonden budgetten. - Waar wonen de mensen die gebruikmaken van wijkverpleging?
In 2015 maakten mensen in Sittard-Geleen, Vlagtwedde en Stadskanaal het meest gebruik van wijkverpleging. In deze gemeenten ontvingen 5% van de bevolking wijkverpleging. In de gemeenten Zeewolde, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland maken mensen het minst gebruik van wijkverpleging. Hier ontvingen 2% van de bevolking wijkverpleging. Van de 512.000 mensen met wijkverpleging in 2015, hadden bijna 27.000 mensen een persoonsgebonden budget. De overige cliënten ontvingen de zorg in natura. - Hoeveel mensen met wijkverpleging komen vervolgens in een verpleeg -of verzorgingshuis?
In 2015 komt 10,3% van de mensen met wijkverpleging daarna (binnen een jaar) in een verpleeg– of verzorgingshuis. Ruim 22% van de mensen met wijkverpleging in 2015 overlijdt binnen een jaar. In 2015 komen er elke maand gemiddeld ruim 22.000 duizend nieuwe gebruikers in de wijkverpleging bij. In 2016 zijn dat er gemiddeld 20.000.
Stijgende zorgvraag vraagt om innovatie
De vergrijzing leidt tot 2040 tot een toenemende zorgvraag en tot extra kosten. De overheid trekt zich terug en de kosten komen steeds meer voor rekening van de ouderen zelf. Ouderen (in plaats van overheden) krijgen het hierdoor steeds meer voor het zeggen bij de zorgkeuze. Voor vvt-instellingen betekent dit aandacht voor de kwaliteit van hun zorgvastgoed en service aan de ouderen. De zorg is geen onderscheidende factor omdat deze in alle gevallen goed moet zijn. Op lange termijn zal het zorgaanbod nog sterker dan nu gaan differentiëren naar soort, locatie en prijs. Zorginstellingen zullen dus een duidelijke marketing-strategie moeten ontwikkelen. De druk op mantelzorg en sociaal netwerk neemt toe. Hierdoor ontstaan er op korte termijn kansen voor vvt-instellingen om mantelzorgers te ontzorgen met nieuwe vormen van dienstverlening. Op lange termijn zal dit soort dienstverlening aan mantelzorgers gewoon zijn. Vvt-instellingen kunnen deze interessante markt gaan aanboren.
Krappe arbeidsmarkt vraagt ook om innovatie!
De combinatie van een stijgende zorgvraag en een krappere arbeidsmarkt vraagt om innovatie. Instellingen zullen dus nu moeten inzetten op innovatie en strategisch hr-beleid. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen, gesteund door digitale zorg thuis en zorg en service op afroep. Deze ontwikkeling speelt zowel op de korte als op de lange termijn. Dit vraagt om servicegerichte ondernemingen die zorg zo dichtbij de klant organiseren.
Economie
Door de vergrijzing en langere levensverwachting, maar ook door nieuwe zorgtechnieken en een mondige burger nemen de kosten voor ouderenzorg de komende jaren toe (sneller dan de bbp-groei). De collectieve betaalbaarheid staat onder druk. Om de zorg betaalbaar te houden, moeten burgers steeds meer zelf gaan bijdragen. Wie betaalt, bepaalt. Instellingen dienen dus extra te focussen op het leef- en zorggenot van de ouderen.
Duurzaamheid
Behoud van personeel, en dan vooral van verpleegkundigen, is een must. Instellingen met een eigen opleiding, met aandacht voor personeelsontwikkeling en een goed ziekteverzuimbeleid hebben een voorsprong.
Innovatie
Innovaties zorgen ervoor dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Denk hierbij aan:
domotica/robotica, monitoring op afstand, valdetectie, speciale catering, telecommunicatie, elektronische sleuteloplossingen en wondverzorging op afstand. Thuiszorg bedrijven die zich bezighouden met innovatie spelen beter in op de wensen van ouderen en zijn hierdoor meer zichtbaar in de markt.
De maatschappij vergrijst!
Nederland vergrijst de komende jaren sterk. Er is sprake van dubbele vergrijzing, wat betekent dat het aandeel ouderen stijgt en ouderen steeds ouder worden. Tevens hebben ouderen steeds vaker meer dan één aandoening. Met een terugtrekkende overheid neemt het belang van mantelzorgers (familie, buren en vrijwilligers) toe. Het ontzorgen van de mantelzorgers vormt een nieuwe markt voor vvt-instellingen.
Er is een tendens vanuit de overheid om meer (zware) zorg thuis en in de buurt (decentralisatie) te organiseren. De gevolgen zijn een toename van thuiszorg en extramuralisering. Alleen voor de zwaarste zorg gaat men nog naar een instelling. Momenteel woont ruim 9 van de 10 75-plussers nog gewoon thuis. De verblijfsduur in de instelling, die nu gemiddeld 1,2 jaar is, neemt dan óók af. De vraag naar seniorenwoningen met daarin zorg en service neemt toe. Instellingen kunnen hierop inspelen met een sterk gedifferentieerd aanbod van woningen met zorg en service.
En er dreigt personeelstekort!
Er dreigt een tekort aan medewerkers in de ouderenzorg. De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig volgens branchevereniging ActiZ. Met eigentijdse kennis én kunde, dus goed opgeleid. Door hoge werkdruk, kleine contracten, een krappe arbeidsmarkt en veel openstaande vacatures is het een grote uitdaging om aan de zorgvraag van nu en in de toekomst te voldoen.
Malafide thuiszorgbedrijven op de korrel!
Inspectiediensten, zorgverzekeraars en het OM slaan nu de handen ineen om malafide thuiszorgorganisaties aan te pakken. Aanleiding voor de actie zijn meldingen van fraude en misbruik, onder meer te hoge declaraties voor zorg die soms niet eens geleverd wordt. Thuiszorgbedrijven die verdacht worden van fraude krijgen de komende tijd een controlebezoek van de inspectiediensten. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit NZa is het eenvoudig om een zorg-organisatie in de wijkverpleging te beginnen. Bestuurders die de fout ingaan, kunnen zonder veel problemen weer een nieuw bedrijf starten.
Fraude en misbruik
„Fraude, misbruik en zorgverwaarlozing zetten de kwaliteit en veiligheid van zorg voor een kwetsbare groep cliënten onder druk. Deze kleine groep zorgaanbieders stelt de grote meerderheid die goede zorg levert en goed declareert in een kwaad daglicht”, aldus de NZa. De gezamenlijke actie is een samenwerking tussen de NZa, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie SZW, het Openbaar Ministerie en alle zorgverzekeraars. Bijvoorbeeld reeds in 2007 wist de Belastingdienst dat de bestuurders van de Amersfoortse thuiszorgorganisatie PrivaZorg zorggeld gebruikte om zichzelf te belonen. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en nieuwssite Follow the Money.
Overheid wist van het financieel wangedrag bij thuiszorgorganisatie PrivaZorg!
In een geheime notitie schreef de Belastingdienst dat PrivaZorg zorggeld gebruikte voor betaling van achterstallig loon, management-bonussen en pensioengelden aan de eigenaren/bestuurders. Die wetenschap is destijds niet gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, tegenwoordig de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De IGJ kreeg in 2015 via een klokkenluider ook al een melding over schimmige constructies, toen is de PrivaZorg kort onder verscherpt toezicht gesteld, maar daar is verder weinig uitgekomen.
De leiding verdiende boven wettelijke norm
Anderhalve maand geleden kwam het thuiszorgbedrijf in het nieuws toen onder meer bleek dat de leiding boven de wettelijke norm verdiende en bestuurders 12 miljoen euro aan het toezicht wilden onttrekken. Ook was via een omstreden manier 6 miljoen euro overgemaakt naar de twee aandeelhouders om hun aandelen over te nemen. PrivaZorg is toen door de IGJ opnieuw onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens een berekening van Follow the Money en Trouw hebben de twee aandeelhouders van 1996 tot en met 2013 in totaal minstens 14,2 miljoen euro uit het bedrijf gehaald.
Vooral geconcentreerd op de zorg
Een van de aandeelhouders laat via haar advocaat weten dat zij zich vooral op de zorg heeft geconcentreerd. Alle boekhoudkundige, fiscale en andere juridische zaken hadden ze uitbesteed aan de adviseurs van accountantskantoor Grand Thornton. Met hun hulp werd er vanaf 2003 een zo complexe structuur aan bv’s en stichtingen opgetuigd dat de buitenwereld, inclusief de IGJ, geen enkel zicht had op hoe het zorgbedrijf in elkaar stak. PrivaZorg is een landelijk werkende thuiszorgorganisatie die zorg biedt vanuit regionale steunpunten. Het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke ondersteuning en geboortezorg. Het hoofdkantoor van de organisatie zit in Amersfoort.
Toevallig net een nieuw bestuur bij PrivaZorg…
De afgelopen drie weken is de samenstelling van het Stichtingsbestuur, de Raad van Commissarissen (RvC) en de directie van PrivaZorg gewijzigd. Op verzoek van de recent aangestelde Ondernemingskamer functionarissen zijn de drie leden van de RvC, de bestuurder van de beide stichtingen (de heer Teun Huisman), en de beide directeuren van PrivaZorg (mevrouw Sandra Kooiman en de heer Rolf Burrekers) teruggetreden in het belang van de organisatie.
Onderzoek jaarrekeningen
In eigen onderzoek werden de jaarrekeningen van grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep genomen. Dat melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money. In dit onderzoek namen deze 3 media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65%.
Vraagtekens
„De winst bij de 97 bedrijven is opmerkelijk, omdat die niet te verklaren is door incidentele stijgingen van inkomsten, zoals de verkoop van een bedrijfsonderdeel of een subsidie”, schrijven de onderzoekers. Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar DSW, vermoedt dat het niet in de haak is. „Een normale zorgaanbieder kan deze diensten leveren met ongeveer 2 tot 3% winst. Is dat hoger, dan is er iets niet in orde”, zegt hij tegen de onderzoekers. Volgens hoogleraren Jeroen Suijs en Harrie Verbon kan de verklaring zijn dat gedeclareerde zorg niet volledig is geleverd. Als dat zo is, dan zijn de winsten mogelijk niet altijd rechtmatig tot stand gekomen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat in 46 gevallen gemaakte winst werd uitgekeerd aan aandeelhouders van de zorgbedrijven. Het gaat om een bedrag van in totaal 21,8 miljoen euro. De uitkering was bij Faveo Zorg uit Rotterdam het hoogst: 5,1 miljoen euro. Pointer vroeg op tv aandacht voor megawinsten, waarbij meer namen van bedrijven worden genoemd. Thuiszorgclub Naborgh probeerde die uitzending via een kort geding te voorkomen, maar de rechtbank in Rotterdam ging daarin niet mee, bleek in de uitspraak. Het ministerie van Volksgezondheid noemt fraude met zorggeld in een reactie „onacceptabel.” Een woordvoerster laat weten dat daarom de capaciteit van de inspectiediensten vorig jaar is uitgebreid.
Bronnen: NU.nl, De Telegraaf, Omroep Gelderland, Zorgkaart Nederland, Rabobank, Zorgprisma Publiek, Vektis, Actiz, NZa, hoogleraren Jeroen Suijs en Harrie Verbon, Pointer, Reporter Radio, Trouw, Follow The Money, Belastingdienst, IGJ, Aad de Groot van DSW, ministerie van Volksgezondheid en captise.nl.