Afschaffing fiscale studieaftrek opgeschort
Op 25 oktober 2016 diende de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een wetsvoorstel in waarin zij opriep tot afschaffing van de huidige regeling fiscale aftrek scholingsuitgaven. De datum van ingang van de afschaffing stond op 1 januari 2018.
In een brief aan de Tweede Kamer van 30 juni jl. liet zij weten dat de afschaffing opgeschort wordt tot 1 januari 2019.
Wat is de fiscale studieaftrek?
Wanneer u een opleiding volgt die gericht is op uw huidige of uw toekomstige baan, zijn de verplichte kosten hiervan, met een minimum van € 250 en een maximum van € 15.000, aftrekbaar via de inkomstenbelasting. Het bedrag dat u terugkrijgt van de Belastingdienst is uiteraard afhankelijk van uw inkomensschaal, maar kan dus soms bijna de helft van de gemaakte kosten zijn.
Nieuwe regeling
Van de opbrengst van de afschaffing zal vanaf 2018 jaarlijks een budget beschikbaar worden gesteld voor een gerichte uitgavenregeling in de vorm van zogeheten scholingsvouchers. De nieuwe regeling is er vooral op gericht dat mensen zich gaan ontwikkelen die uit zichzelf minder snel geneigd zijn scholing te volgen, terwijl het maatschappelijk belang van hun scholingsdeelname groot is.
Conclusie
Hoewel in de nieuwe regeling de vouchers in principe voor iedereen beschikbaar komen, is het aannemelijk dat straks van mensen in hogere inkomensschijven een hogere eigen bijdrage wordt verwacht. Als u zzp’er bent of een onderneming hebt, zijn er uiteraard andere mogelijkheden. Wanneer u echter van plan bent om in de toekomst op eigen kosten een kostbare opleiding te volgen, lijkt het dus wel verstandig om deze investering al in de komende twee jaren te doen.
Bron: Rijksoverheid