Artsen zonder Grenzen herstelt hospitaal
Het team van Artsen zonder Grenzen begeleidt iedere week 25 bevallingen op de afdeling verloskunde van het algemeen ziekenhuis van Sinuni. Die stad ligt in het Sinjargebied van Irak. In dat gebied werd de Yezidi-minderheid zwaar vervolgd tijdens de bezetting door Islamitische Staat.
Gebrek
Samen met de Irakese medische autoriteiten zorgen we voor een herstart van de ziekenhuiszorg in het gebied. In Sinjar is er vooral gebrek aan voorzieningen voor spoedeisende hulp, verloskunde en kindergeneeskunde.
Toegang
‘De toegang tot medische zorg is verslechterd doordat de medische voorzieningen ernstig zijn beschadigd, veel medisch personeel is gevlucht en het in delen van het district onveilig blijft’, zegt projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen Morris Ramnaps.
Spoedeisende hulp
Sinds juli 2018 ondersteunen we het ziekenhuis van Sinuni. Daarbij richten we ons op het herstel van de afdeling spoedeisende hulp. Daar hoort ook een ambulancedienst om mensen te kunnen transporteren voor verdere zorg elders bij, en de enige afdeling verloskunde met een operatiekamer in het gebied.
Psychologische hulp
Eind dit jaar gaat ons project voor psychosociale zorg van start, vanwege de grote behoefte aan psychologische hulp voor trauma’s en aan psychiatrische behandeling van psychische klachten met medicatie.
Doorverwijzen
‘We werken ook aan het verbeteren van ons systeem voor doorverwijzen. 90% van de doorverwezen patiënten komt terecht in ziekenhuizen in andere gebieden waar Artsen zonder Grenzen ook werkt.
Teruggekeerd
Nog maar relatief weinig vluchtelingen zijn sinds het eind van de gevechten in november 2015 naar Sinjar teruggekeerd. Er wonen nu zo’n 100.000 mensen, voornamelijk Yezidi’s. Voor de crisis woonden er 400.000 mensen van verschillende etniciteiten.
Verwoesting
Die trage terugkeer heeft te maken met de verwoesting op grote schaal van de huizen in het gebied en het grote gebrek aan gezondheidszorg en onderwijs.
Artsen zonder Grenzen
Als particuliere, internationale niet-gouvernementele hulporganisatie wil Artsen zonder Grenzen mensen helpen die in nood verkeren en medische hulp hard nodig hebben, maar die niet krijgen. Ongeacht hun ras, politieke overtuiging of religie.
Artsen zonder Grenzen is wereldwijd in ongeveer 80 landen actief.
Benieuwd wat jij als medisch specialist of zorgprofessional kunt doen om bij te dragen aan gezondheidszorg in crisisgebieden? Kijk eens op https://www.artsenzondergrenzen.nl/op-missie-welke-functie-past-bij-jou