Basic-Fit groeit enorm!
Begin januari is altijd een passend moment om goede voornemens te maken, zoals meer sporten en bewegen. Het inmiddels wijdverbreide fitnessaanbod in Nederland kan daarvan profiteren. In het factsheet ‘Fitnessbranche in Nederland | 2018’ heeft het Mulier Instituut de stand van zaken in de Nederlandse fitnessbranche opgemaakt. 21% van de Nederlanders van 12-79 jaar deed in 2016 wekelijks aan fitness, in 2001 was dat nog 12%. De groei van de fitnessdeelname komt met name van de groepen die eerder ondervertegenwoordigd waren: mannen, 65-plussers en personen met lagere inkomens. Daarmee is de fitnessdeelname in Nederland verder gedemocratiseerd.
Andere trends in de fitness markt zijn:
- In 2017 is bij 9% van de Nederlandse huishoudens een lidmaatschap van een fitnesscentrum beëindigd. De meest genoemde opzegreden is dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt (38%).
- Beoefenaren van fitness hebben hun fitnessfrequentie verhoogd. In 2001 deed 23% van de fitnessende Nederlanders meer dan 2 dagen per week aan fitness. In 2016 is dit toegenomen tot 33%.
- Twee derde van de fitnessbeoefenaren neemt ook deel aan een andere sport. Vaak betreft dit sporten die (ook) individueel kunnen worden beoefend, zoals hardlopen, wandelen en zwemmen.
- Het aantal vestigingen van fitnessbedrijven is tussen 2007 en 2018 met 78% gegroeid naar 1.790.
- Met een gemiddelde afstand van 1,5 kilometer naar een fitnesscentrum is het aanbod voor alle Nederlanders relatief dichtbij.
- BasicFit is gemeten naar aantal vestigingen marktleider in Nederland (152 vestigingen). SportCity/Fit For Free volgt met 107 vestigingen en Anytime Fitness met 60.
- Een sterkte van de fitnessbranche is het grote en gevarieerde aanbod en een zwakte van de fitnessbranche is de mate waarin de branche erin slaagt consumenten structureel aan zich te binden.
- De potentie van online fitnesslessen behoort tot de kansen van de branche; de mate waarin de branche erin slaagt gemotiveerd en deskundig personeel te behouden en voldoende loopbaanperspectief te bieden vormt een bedreiging.
- Het imago van fitness is dat van een moderne en individualistische sport die goed voor de gezondheid is.
Basic Fit
De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit heeft in het eerste halfjaar van 2019 27% meer omzet geboekt in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Ook nam het aantal leden verder toe. Het bedrijf dankt de hogere omzet aan een toename van het aantal leden en de hogere gemiddelde abonnementskosten die deze leden nu betalen. In het eerste halfjaar liep het totaal aantal leden op naar meer dan twee miljoen en door de nieuwe abonnementenstructuur kreeg de keten meer ‘premium’-leden. Deze leden betalen meer.
Ook opende Basic-Fit meer sportscholen: in het eerste halfjaar van 2019 werden er 53 nieuwe vestigingen geopend. Over heel 2019 verwacht de fitnessketen 155 sportscholen te openen. In totaal kwam de omzet uit op 240 miljoen euro over het eerste halfjaar. Vorig jaar behaalde het bedrijf in dezelfde periode een omzet van 190 miljoen euro. De nettowinst daalde ondanks de hogere omzet wel: van 6,1 miljoen euro naar 5,8 miljoen euro. De topman van Basic-Fit, Rene Moos, heeft het in een toelichting over een “memorabele periode”. “We hebben een nieuwe mijlpaal bereikt van twee miljoen leden en door de aankoop van Fitland hebben we nu 785 vestigingen.”
Wat vinden zorgprofessionals van fitness wearables?
Zien Nederlandse zorgprofessionals toegevoegde waarde in het gebruik van wearables? Smarthealth deed een lezerspanels over fitness en gezondheid wearables en fitness apps. Aan dit onderzoek deden 500 lezers mee.
Fitness wearable
De helft van de ondervraagden is in het bezit van een fitness of gezondheid wearable. Ongeveer een derde van de ondervraagden heeft nog geen wearable, maar heeft wel de intentie om deze aan te schaffen. 17% van de ondervraagden gaf aan dat ze geen gebruik willen maken van een fitness wearables. Zij vinden de (te) hoge prijzen een reden om geen fitness wearable aan te schaffen. Ook gaven mensen aan dat ze niet op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk en beschikbaar is. Wat opvallend is, dat bijna 60% een activity tracker gebruikt. Activity tracker, sporthorloges, smartwatches en smartbands vallen allemaal onder fitness wearables.
Merkvoorkeur van de deelnemers
De merkvoorkeur van de deelnemers lijkt heel erg op wat uit internationale marktonderzoeken te zien is. Ook hier is de Fitbit de marktleider. Deze wordt gevolgd door Polar, Apple en Garmin. Meer dan de helft (68%) van de ondervraagden gebruikt dus een fitness wearable. Maar waarom eigenlijk? Zij gebruiken een wearable met als voornaamste reden: inzicht krijgen in dagelijks beweeggedrag. Daarna is er behoefte aan een hulpmiddel bij het sporten of fitnessen. Een andere reden waarom de deelnemers een wearable aanschaffen is dat mensen motivatie nodig hebben om meer te gaan bewegen. 45% van de deelnemers die houden gewoon van gadgets.
Gezondheid apps
De meeste mensen die in bezit zijn van een fitness wearable gebruikt ook nog andere gezondheid app(s) op hun smartphone. De meeste mensen die niet in bezit zijn van een fitness wearable geeft 60% aan dat zij gebruik maken van gezondheid app(s). Zo staan de apps Runkeeper en Apple Health erg hoog in het lijstje van gezondheid app(s). Daarnaast geven fitness wearables of apps het gevoel dat zij meer zijn gaan bewegen. 60% van de deelnemers wordt dus op deze manier gestimuleerd om meer te bewegen.
Wat vinden zorgprofessionals van fitness wearables in de zorg?
55% van de mensen die meededen aan dit onderzoek geeft aan dat zij zorgprofessionals zijn. Zij zien veel kansen voor fitness wearables in de zorg. Zij vinden dat op gebied van wetenschappelijk onderzoek, preventie, zelfmanagement, sport en fitness, en tele-monitoring veel mogelijkheden liggen voor de inzet van activity trackers.
Maar een Fitbit wordt nog niet voorgeschreven op doktersadvies
Onder zorgprofessionals blijkt er een sterke interesse te zijn in fitness wearables. Meerdere zorgprofessionals geven aan ervaring op te willen doen met het gebruik van wearables, bijvoorbeeld om te kijken of ze dit aan hun patiënten kunnen aanraden. Tegelijkertijd geven achttien mensen aan hun wearable te gebruiken als persoonlijke ondersteuning bij een (chronische) ziekte of aandoening. Slechts drie deelnemers laten weten hun wearable op doktersadvies te gebruiken. Zowel aan de zorgaanbod als aan de zorgvraagkant wordt er geëxperimenteerd met het gebruik van wearables. Belangstelling is er dus, maar een Fitbit op doktersadvies wordt nog niet voorgeschreven.
Wearables voor een brede doelgroep
Wat ook nog eens opvallend is dat wearables geassocieerd worden met jonge mannen. Dit terwijl meer dan de helft van de deelnemers boven de 35 jaar is. 16% is 65+, 27% is tussen de 45-55, en 25% is tussen de 35 en 45. Dit geeft dus aan dat wearables niet alleen bedoeld zijn voor de jonge, hippe man of vrouw!
Conclusie
Veel mensen fitnessen en veel mensen gebruiken wearables en apps. De vraag aan medisch specialisten en zorgprofessionals is daarom: zijn fitness en zijn wearables ook zorgproducten? Wat zou je als medisch specialist en zorgprofessionals kunnen doen ter eerste vanuit de beleving van de zorgconsument op het gebied van sport en bewegen en ten tweede vanuit de ontwikkeling van een bredere basis met je patiënt en ten derde vanuit de wens om een derde geldstroom te ontwikkelen met het ontwikkelen van een sport/zorg concept? Veel denken wij, daarom is het misschien tijd om een businessplan voor zo’n fitness concept te ontwikkelen? En deze grote markt niet zonder slag of stoot gewonnen te geven aan Basic Fit en Apple. En zeker niet met jouw specialistische kennis en ervaring op het medisch gebied!
Bronnen: blauwgras.nl, NU.nl., nlactief.nl, Mulier Instituut, Basic Fit, Apple, Smarthealth en fysiotherapienorg.nl.