Belang van de bedrijfskundig specialist in healthcare?
De gezondheidszorg levert met een omzet van 100 miljard euro een grote bijdrage aan het BBP en is daarmee een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Het is een van de weinige sectoren die al jaren achtereen jaarlijks een omzetstijging laat zien. Tot deze sector behoren de verpleging en verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg (care), ziekenhuizen en klinieken, (para)medische vrije beroepen en geestelijke gezondheidszorg (cure). Ruim 1,2 miljoen mensen verdienen hun brood in de zorgsector en nog eens 2,5 miljoen mensen zijn vrijwilliger. Daarnaast richten steeds meer ondernemers zich op de zorg als afzetmarkt. Reden is de stabiele groei, zowel in de afgelopen jaren als in de toekomst.
Wat is bedrijfskunde?
Bedrijfskunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met de organisatie en marktomgeving van bedrijven. Het jonge vakgebied maakt gebruik van inzichten uit andere disciplines zoals bedrijfseconomie, economie, psychologie en sociologie. Bovendien is het sterk op de praktijk gericht; veel inzichten worden ontleend aan de praktijk en aangewend om de strategie en organisatie van bedrijven en andere organisaties aan te passen. Bedrijfskunde houdt zich vooral bezig met inkoop, verkoop en marketing, kwaliteitszorg, ondernemingsfinanciering, management van bedrijfsprocessen, personeelszaken en bedrijfsstrategie. Ook juridische en technische processen in bedrijven komen aan bod. De bedrijfskundig specialist behoort ook inzicht te hebben in sociale en psychologische processen. Dit is van belang voor het begrijpen en verklaren van zorgconsumenten-gedrag, maar het is ook van invloed op het ontwerp van effectief personeelsbeleid.
Daarnaast moet een bedrijfskundig specialist in de hedendaagse, snel veranderende samenleving over vaardigheden beschikken inzake innovatie-management en ondernemen. Producten en diensten moeten steeds vaker en steeds sneller aangepast worden aan de snel veranderende en veelzijdige behoeften van “de klant”. Verder is uiteraard een elementaire kennis van consumentenrecht van belang. Tot slot speelt de economische wetenschap ook een rol in de bedrijfskunde. Het hebben van elementaire kennis in macro- en bedrijfseconomie is van belang om ontwikkelingen in de markt en maatschappij te kunnen vertalen naar concrete en reële organisatiedoelstellingen.
Bedrijfskundig specialist
Het begrip specialist in de zorg is natuurlijk bekend van de medisch specialist. Een specialist is een verzamelaar van kennis en kunde die zich intensief toelegt op een vakgebied. Een bedrijfskundig specialist is de autoriteit, deskundige, kenner en expert op het vakgebied bedrijfskunde. Bedrijfskundig specialist is een jong vak in healthcare maar in een steeds groter worden zorgeconomie belangrijk.
Werkgelegenheid in de zorg stijgt weer
In de zorg werken meer dan 1 miljoen werknemers. De sector is goed voor 13% van alle banen van werknemers in Nederland. Ruim een derde (35%) werkt in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). Een kwart (27%) werkt in een ziekenhuis en 16% in de gehandicaptenzorg. De overige branches zijn kleiner. Het aantal banen van werknemers groeide tot 2012. De afgelopen jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Dit had sinds 2012 een remmend effect op de vraag naar zorgpersoneel. In de periode 2012-2016 kromp het aantal banen met 5%. Aan deze krimp is inmiddels een einde gekomen. Op dit moment lijkt het grootste werkgelegenheidseffect van al deze maatregelen uitgekristalliseerd. Sommige maatregelen zijn deels ingetrokken of verzacht. In 2017 zijn structureel extra middelen ter beschikking gesteld om de kwaliteit in de verpleeghuizen te vergroten. Tegelijkertijd blijft er aandacht voor het beheersbaar houden van zorgkosten, door hoofdlijnenakkoorden over bijvoorbeeld medisch- specialistische zorg, GGZ, huisartsenzorg en wijkverpleging.
Meest gevraagde vaardigheden en beroepen in 2020
Door automatisering verdwijnen niet alleen banen, er ontstaan ook nieuwe banen. Met welke vaardigheden bereid je je het beste voor op de toekomst? Om een toekomstbestendige carrière op te bouwen, zijn vaardigheden die computers en robots niet zo goed op kunnen lossen het beste. Denk aan competenties als creativiteit, kritisch denken, people management: de soft skills worden steeds belangrijker. Consultancyfirma Guthrie-Jensen maakte in samenwerking met het World Economic Forum een overzicht van de vaardigheden waar in 2020 veel vraag naar zal zijn. Op nummer 1 staat het oplossen van complexe problemen: het vermogen om verbanden tussen industrieën (denk aan informatica, bouwkunde en biologie) te leggen, en creatief problemen op te lossen die in de toekomst kunnen ontstaan. Alleen op die manier kunnen we kunstmatige intelligentie bijhouden, aldus de infographic.

Verder worden ook het managen van werknemers door middel van leiderschap, het samenwerken met anderen, en empathisch vermogen beschreven als nuttige vaardigheden. Soft skills worden steeds belangrijker: een robot zal niet snel out-of-the-box denken en met innovatieve oplossingen komen. Daar zijn goede managers voor nodig. Op dit moment zijn er binnen de Medische banenbank 299 zorgmanagement vacatures. Waaronder afdelingsmanagers (13), algemeen managers (13), controllers (13), directeuren (16), leden Raad van Toezicht (14), teammanagers (45) en zorgmanagers (23).
1 + 1 = 3 in healthcare management!
Het Voetbal Inside-filmpje uit de recente geschiedenis van de KNVB getuigt van het belang van managers die het product goed kennen. De gevleugelde uitspraak van Johan Lokhorst: ,,We moeten alles zetten op het feit dat we vanaf nu alles moeten winnen” is grijsgedraaid door dit tv-programma. Lokhorst was indertijd de rijkste commissaris bij de KNVB. Quote schat hem in op 26,5 miljoen euro. Dat vermogen dankt hij onder meer aan het bezit van een akkerbouwbedrijf in Andelst en Peijnenburgkoek. Volgens Johan Derksen van VI moet een manager van de KNVB verstand van voetbal hebben én van management. Dat geldt volgens mij ook in de zorg: een medisch specialist die óók bedrijfskundig specialist is dus van enorm belang voor het managen van zorgbedrijven.
Word als medisch specialist nu bedrijfskundig specialist in health care!
Om aan de behoefte te voldoen start het eerstvolgende Business Administration programma van de VvAA Business School op 17 september 2018 en de dan volgende op 14 januari 2019. Vraag de brochure aan, kijk op de website of schrijf direct in. Je kunt ook mailen of bellen naar Anouschka Lyklema of naar Ger Hofstee, decaan: info@businessschool.nl of 030 – 227 17 63. Wij helpen je graag!
Bronnen: Wikipedia, Wikisage, encyclo.nl, intermediair, AZW Werkgeversenquête 2017, muiswerk.nl, AZW arbeidsmarkttool 2017-2021, AD, Medische Banenmarkt, werk.nl, CBS, Guthrie-Jensen, World Economic Forum en UWV.