Alle tijd voor patiënten
Dat gehaast tijdens het consult, daar wilde Sebastiaan Jansen vanaf. Dus opende de arts een eigen privékliniek.
De patiënt betaalt de zorg deels zelf, maar krijgt dan wel 30 tot 90 minuten aandacht in plaats van 10, zoals in het ziekenhuis. Dat is het uitgangspunt van Goldcare Clinics. De orthopedische kliniek ging in mei al open, maar is nu echt volop in bedrijf. Mede-oprichter Jansen en algemeen directeur Joris Pouw kozen de naam Goldcare, die associaties oproept met luxe en duur, bewust. Jansen: ,,We zien het een beetje als een geuzennaam.”
Goldcare wil niet vastzitten aan de voorwaarden van verzekeraars, zoals het 10 minutenconsult, en heeft om die reden geen contracten met ze afgesloten.
Daarom hangt er wel een prijskaartje aan deze zorg. Goldcare doet daar niet geheimzinnig over. De prijzen staan vermeld op de site. Zo kost een poliklinisch consult 295 euro per uur. De kliniek komt er rond voor uit niet voor iedereen toegankelijk te zijn. De meesten krijgen een deel vergoed, wie een restitutiepolis heeft (20 procent) krijgt volledige teruggave werd net bekend. ,,Goed nieuws”, vindt Pouw.
Fenomeen
Zo’n medische privékliniek is een nieuw fenomeen in Nederland. Jansen en Pouw zeggen in Nederland de eersten te zijn. Jansen: ,,Privéklinieken zijn er verder alleen voor esthetische behandelingen.” We zijn het in Nederland niet gewend, menen Jansen en Pouw, om te betalen voor zorg.
Jansen: ,,Dat hoort gratis te zijn, vinden we. Voor sommigen is dat een principieel standpunt.” In veel andere landen daarentegen is privézorg heel gebruikelijk. Daarom heeft Goldcare zich bewust in het Haagse Statenkwartier gevestigd, waar veel expats wonen. Die vinden het niks dat ze na 10 minuten weer buiten staan. ,,Ze vliegen dan liever even terug naar Amerika.”
De initiatiefnemers benadrukken dat ze niet vinden dat de reguliere zorg niet goed is. ,,Die is van een hoog niveau”, aldus Jansen. ,,En ik zeg ook niet dat een consult niet kan in 10 minuten. Het is genoeg om een diagnose te stellen, alleen niet om alles goed uit te leggen. Voor een leek, ook al is die hoger opgeleid, is dat te weinig.”
Het gevolg is, aldus Pouw, dat de patiënt de spreekkamer uitloopt met een hoofd vol vragen. En ook al klopt de diagnose en is er een goed behandelplan, dat geeft ‘onrust en stress’. Net als lange wachttijden in de reguliere zorg. ,,Mensen gaan er slecht van slapen”, aldus de directeur. ,,En daar wilden we iets mee.”
De overheid ziet graag dat patiënten meer gaan meedenken over hun behandeling. Of ze überhaupt wel behandeld willen woren bijvoorbeeld. Maar binnen de reguliere zorg zien de oprichters van Goldcare dat niet gebeuren. ,,Er is geen tijd voor.”
80 procent
Pouw: ,,Onze gezondheidszorg is nu een ‘one size fits all’-systeem.” Jansen: ,,Dat werkt misschien voor 80 procent van de patiënten, maar voor 20 procent niet.”
Een kleine kliniek als Goldcare, zonder voorgeschreven normen, kan ‘zorg op maat’ leveren. Jansen: ,,Wij geloven dat dit uiteindelijk ook niet duurder hoeft te zijn. Als je bijvoorbeeld de tijd neemt om de patiënt uit te leggen waaróm hij dat medicijn moet slikken, is de kans groter dat hij dit ook echt doet. Dat blijkt uit onderzoek. Hij herstelt dan sneller en kost de samenleving minder geld.”
Foto: Orthopedisch chirurg Sebastiaan Jansen (l.) en algemeen directeur Joris Pouw. © Frank Jansen
Bron: AD
Tag:wachttijden, wachtlijst, clinics, goldcare