Google-zusterbedrijf Verily opent corona-screeningsite
Zusterbedrijf Google krijgt investering van 800 miljoen dollar
Verily, de gezondheidstak van Alphabet, het moederbedrijf van Google, ontving in 2017 een investering van 800 miljoen dollar. De investering werd gedaan door een beleggingsmaatschappij uit Singapore, genaamd Temasek. Temasek kreeg een minderheidsbelang in Verily, maar de bedrijven hebben niet laten weten hoe groot dat belang precies is.
Daarnaast zal Temasek een bestuurder naar voren schuiven voor de raad van bestuur. Verily, toen nog Google Life Sciences genoemd, kwam in 2012 tot stand, toen Google begon met het ontwikkelen van een contactlens voor diabetici, die automatisch het glucoseniveau van tranen meet. Later bleek dat de lens niet goed zou werken. Verder richt de Google-tak zich op veel meer verschillende problemen, zoals hart- en vaatziektes, kanker en de geestelijke gezondheid. Het bedrijf werkt onder meer aan een nanosensor die in een vroeg stadium kanker moet kunnen opsporen.
Parkinson
Het Amerikaanse Verily, een zusterbedrijf van zoekgigant Google, onderzoekt samen met het Radboudumc gegevens van Nederlandse parkinsonpatiënten. Het gaat daarbij om de data van 650 patiënten, aldus de NOS. De benodigde medische gegevens worden verzameld via een speciaal horloge van Verily. Dit apparaat houdt dagelijkse activiteit bij, door onder andere elektrische activiteit van de hersenen en het hart te meten. Door data op grote schaal te analyseren, hopen beide partijen nieuwe inzichten te krijgen over de ziekte. Ze willen de verschillen tussen de patiënten onderzoeken.
De onderzoekers zeggen een manier te hebben waarop de privacy van patiënten wordt gewaarborgd. Zo moet er iedere keer toestemming worden gegeven om data te gebruiken. Daarnaast worden gegevens versleuteld bewaard, waarbij de patiënt zelf kiest welke instanties ze mogen inzien. Eerder begon Verily ook een samenwerking voor diabetesonderzoek.
Screening
Nu is Verily is een website gestart waarmee mensen gescreend en getest kunnen worden op het virus. De site is vooralsnog alleen beschikbaar in de San Francisco Bay Area. Het gaat vooralsnog om een kleinschalige pilot van de site. Mensen die gescreend willen worden, hebben een Google-account nodig en gaan akkoord met voorwaarden. Daarin staat dat data mogelijk met Google wordt gedeeld. Het gaat hierbij om namen, adressen, telefoonnummers en gezondheidsinformatie. Om mee te doen moeten mensen 18 jaar of ouder zijn, Engels spreken en in de Verenigde Staten wonen.
De website vraagt naar de symptomen van de gebruiker. Als daaruit blijkt dat de klachten overeen komen met die van het coronavirus, kan de persoon doorgestuurd worden naar fysieke testlocaties in de buurt. Verily werkt hierbij samen met de staat Californië aan de ontwikkeling van het pilotprogramma. Het Google-zusterbedrijf zegt nog in een vroege fase te verkeren en is nog niet klaar om het programma uit te breiden naar andere gebieden.
De website verscheen zondag online nadat het Witte Huis voor het weekend verwarrende berichten naar buiten bracht over een website die Google zou bouwen. Dat werd door Google ontkend, waarna het bedrijf verwees naar zusteronderneming Verily. Google-CEO Sundar Pichai schrijft in een blogbericht dat zijn bedrijf wel op andere manieren probeert bij te dragen. Zo bestrijdt Google desinformatie over het coronavirus binnen zijn diensten, waaronder Google Play en Maps. Daarnaast verwijst Google naar tips tegen corona in de zoekmachine en op YouTube.
Bronnen: Google, Verily, NU.nl, NOS, Alphabet en bizjournals.com
Tag:Coronavirus, COVID-19, Verily, Google