Hoe financier je je opleiding?
Als medisch specialist, manager of zorgprofessional wil je graag een opleiding doen, maar wat is de slimste manier van financieren? Wij zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij.
Je werkgever betaalt jouw opleiding
Veel werkgevers stimuleren hun medewerkers om een opleiding te volgen en zijn daarom bereid (een deel van) de studiekosten te betalen. Immers, met een investering in jou heeft je werkgever direct profijt van jouw kennis en vaardigheden. Je werkgever heeft vaak een apart opleidingsbudget en de scholingskosten zijn als bedrijfskosten fiscaal aftrekbaar.
Houd er wel rekening mee dat je werkgever aan je kan vragen een opleidingsovereenkomst te tekenen. Daarmee moet je vaak een deel van het opleidingsbudget terugbetalen wanneer je binnen een bepaalde tijd uit dienst gaat.
Je betaalt de opleiding zelf
Is jouw werkgever niet bereid (een deel van) de studiekosten te betalen of betaal je de opleiding liever zelf? Dan komt de fiscus je tegemoet en kun je veel besparen op je opleiding. Het maakt daarbij niet uit of je de opleiding met eigen of met geleend geld betaalt. Studiekosten zijn dit jaar én in 2021 onder zeer gunstige voorwaarden aftrekbaar van je inkomstenbelasting.
Gespreid betalen
De VvAA Business School biedt al haar deelnemers de mogelijkheid om de studiekosten gespreid over de opleidingsduur te betalen. Dit kan – afhankelijk van de studieduur – in twee of drie jaarlijkse termijnen, maar ook met een maandelijks bedrag als dat beter uitkomt.
Belastingvoordeel
Wanneer je een opleiding volgt voor je werk of een toekomstige baan, dan kun je met een regeling van de belastingdienst veel besparen.
De totale scholingskosten hebben een drempelbedrag van €250 en zijn gemaximeerd tot een bedrag van €15.000 per kalenderjaar. Het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst is afhankelijk van je inkomensschaal, maar ligt al snel rond de helft van de opleidingskosten.
Krijg je een gedeeltelijke vergoeding van je werkgever, dan moet dit bedrag van de kosten afgetrokken worden. Wil je meer informatie of berekenen hoeveel studiekosten je mag aftrekken? Klik dan hier om naar de website van de Belastingdienst te gaan.
Ben je ZZP’er of ondernemer?
Dan zijn er andere mogelijkheden. Vraag je accountant of belastingadviseur naar de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.
Lange termijn
In het Regeerakkoord is afgesproken dat de huidige fiscale aftrek van scholingsuitgaven in 2020 en 2021 behouden blijft. Daarna wordt deze regeling vervangen door een persoonlijk ontwikkelbudget. Hiermee ontvang je een bedrag van 1.000 tot 2.000 euro om je bij te laten scholen.
Advies
Kies nog dit jaar voor een opleiding aan de VvAA Business School en profiteer van de maximale aftrekmogelijkheden. Wil je meer weten over een van onze opleidingen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: info@vvaabusinessschool.nl of via 030 227 17 63.
Bronnen:
Belastingdienst, VvAA, Regeerakkoord, Miljoenennota 2019, Rijksbegroting 2019 Ministerie OCW, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (brief aan Tweede Kamer d.d. 11 november 2019), www.onderwijsmaakjesamen.nl