IBM relevant in digitale tijdperk
Bange ondernemingen?
Big Blue gokt zwaar op het helpen van de bange gevestigde grote ondernemingen naar een nieuwe toekomst. IBM heeft zelf moeite gehad relevant te blijven nu het links en rechts wordt ingehaald door startups met nieuwe technologieën. Ook de klanten van IBM worstelen daarmee. IBM probeert nu die klanten naar de toekomst te leiden. In de periode dat digitale technologie zich verder ontwikkelde paste IBM zich aan aan de veranderende behoefte in de markt, maar de focus op de grote kansen in de zakelijke markt bleef aanwezig. In de laatste tien jaar staan de klanten van IBM in die zakelijke markt onder druk. Wendbare disruptieve startups gebruiken hun experimenten met nieuwe technologieën en businessmodellen om concurrenten die minder snel bewogen en vaak risico’s vermeden te onttronen. Hoewel hun eerste reactie traag en onbeholpen was, nemen deze organisaties nu de cloud-native en agile aanpak van die kleinere concurrenten over – en dus ook de technologieën die daarbij passen,.
Incumbent disruptors!
IBM zet nu zijn ideeën neer om relevant te blijven met een toekomstvisie op zijn nieuwe jaarlijkse conferentie Think. Die toekomstvisie is niet geheel vreemd, gezien de geschiedenis van het bedrijf, en blijft gericht op grote ondernemingen – maar alleen als die zich presenteren als, zoals IBM dat noemt, incumbent disruptors. In haar openingskeynote stelde Ginny Rometty, de CEO van IBM, dat we midden in wat ze noemt een “exponentieel moment” zitten – iets waarvan ze zegt dat dat slechts eens in de 25 jaar gebeurt op een moment dat de bedrijfs- en technologie-architectuur op eenzelfde moment veranderen.
Eens in de 25 jaar!
De drijfveer achter dit exponentieel moment? De combinatie van enorme hoeveelheden data en kunstmatige intelligentie (AI). In haar optiek is het samenvoegen van de enorme hoeveelheid data die nu nog onberoerd ligt binnen organisaties (zo’n 80% van de data is momenteel niet te doorzoeken, zegt Rometty). AI creëert de kans op exponentieel leren, zoals ze dat noemt. Dit data-gedreven en door AI aangeslingerde exponentieel leren zal volgens Rometty het ultieme concurrentievoordeel geven. En, zo is de logica van het bedrijf, het zijn de grote ondernemingen die de beste positie hebben om van dat exponentiële moment gebruik te maken omdat zij de meeste informatie hebben over klanten, markttrends en historie aan transacties die nodig zijn voor AI-systemen om voordeel uit te halen en organisaties in staat stellen de disruptors te worden in dat nieuwe tijdperk.
In de aanval met intelligente machines!
Om dat te kunnen doen, stelt Rometty, moet de gevestigde orde in de aanval en de volgende drie dingen doen:
• Digitale platformen inzetten – zowel eigen als die van anderen
• Leren (dus AI) inbedden in elk bedrijfsproces
• Mensen ondersteunen met digitale intelligentie
Ze sloot haar oproep om in beweging te komen af met de conclusie dat deze intelligente machines de sleutel zijn naar de toekomst, en dat dat juist een hoopvolle toekomst is, en niet één waarover je je zorgen moet maken. “Dit wordt een tijdperk van mens én machine, niet een tijdperk van mens versus machine”, benadrukte ze. De boodschap in IBM’s toekomstvisie is de volgende: Grote ondernemingen hebben een kans om zich te weren tegen de golven van de digitale disruptie die hun buitenmuren al hebben weggeslagen, maar alleen als ze zich realiseren dat hun grootste bezit van tegenwoordig hun data is, dat hun sterkste kracht ligt in hun vermogen om AI die data te laten omzetten in concurrentievoordeel en dat hun grootste noodzaak ligt in het heroriënteren van hun organisaties rond dat nieuwe model.
Is deze coherente boodschap genoeg?
Voor het eerst in jaren geeft IBM een coherente boodschap af. De grote techthema’s op Think waren AI, blockchain, cloud en een nieuwe generatie infrastructuur die geoptimaliseerd is voor deze intensieve workloads. Deze technologiegebieden komen tezamen onder de paraplu van bedrijven te helpen data bijeen te brengen en in te zetten om gebruik te maken van dat exponentiële moment.
Maar zal dat genoeg zijn?
Deze visie is gefundeerd. Het is moeilijk om de importantie te ontkennen, net als de relevantie en de impact die AI zal hebben op de aard van het werk in grote ondernemingen. Ook kan je niet ontkennen dat degene die de meeste juiste soort data heeft de beste positie inneemt om gebruik te maken van de kansen die dat kan creëren. De grootste vraag is echter of grote organisaties wel of niet voorbereid zijn te doen wat nodig is om die transitie te maken en die incumbent disruptor te worden. Het is onduidelijk of ondernemingen het inzicht, lef of zelfs de wil hebben om die visie te volgen, of dat IBM en zijn collega’s ze daarin voldoende kunnen ondersteunen in het overwinnen van hun eigen starheid. Het zou de topmanagers van organisaties, door het voortdurende bombardement van disruptie, het valse idee kunnen geven dat alles weer goed komt, dat het tij eindelijk kan worden gekeerd.
Grote ondernemingen krijgen het nog benauwd?
Hun enorme aantallen data en het vermogen om te investeren in AI, blockchain en andere nieuwe technologieën bieden grote kansen op dit belangrijke moment. Maar het is nu het onvermogen dat ze hebben om zowel bedreigingen als kansen te zien, en daarop beslissend te reageren. Dat is hun achilleshiel. IBM gokt erop dat zij hun klanten die moeilijk uit het industriële tijdperk kunnen komen, op het juiste pad kunnen brengen. De toekomst hangt af of grootzakelijke leiders hun organisaties kunnen hervormen en opnieuw richting kunnen meegeven naar een nieuw tijdperk met nieuwe behoeften.
Speelt dit exponentiële moment in de zorgmarkt?
Wij denken van wel want de grote bedrijven in de zorgmarkt hebben in de laatste 10 jaar concurrentie gekregen van kleinere innovatievere concurrenten. Denk bijvoorbeeld in dat verband aan minder maar grotere ziekenhuizen en de opkomst van meer dan 170 kleinere focus klinieken, die vervolgens weer groter groeien. Daarbij spelen kennis van de zorgconsument en klant georiënteerde bedrijfsprocessen een grote rol. Bovendien begint in de zorgmarkt het besef rond het belang van data te ontstaan. En gaan grotere leveranciers als IBM met hun Watson’s de boer op. Als dat de tekenen aan de wand zijn dan is het exponentiële moment ook in de zorg aangebroken en kan de raad van Rometty om de volgende drie dingen te doen:
• Digitale platformen inzetten – zowel eigen als die van anderen,
• leren (dus AI) inbedden in elk bedrijfsproces én
• mensen ondersteunen met digitale intelligentie,
leiden tot verdere disruptieve ontwikkeling van zorgverleners in de zorgmarkt. Het redesign van de organisatie rond klantprocessen kan daaraan zeker bijdragen.
En toevalligerwijs gaat de aanstaande masterclass van de VvAA Business School “ het virtuele ziekenhuis van de toekomst” op 27 juni in Slot Zeist hierover. Klik hier voor meer informatie of meld je snel aan via de rechterzijde van deze pagina. Je bent van harte welkom!
Bronnen: IBM, Watson, VvAA Business School en Think.
Tag:data, IBM, Big Blue, AI, Artificial Intelligence