Medische noodhulp in rampgebied op Java
Het Indonesische eiland Java werd op 22 december vorig jaar getroffen door een tsunami. Ruim 280 mensen kwamen om, rond de 60 mensen raakten vermist en er vielen rond de 1.100 gewonden. De tsunami op 22 december was het gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Anak Karakatoa en raakte vooral het Pandeglang district op Java.
Ondersteuning
Artsen zonder Grenzen zette 3 teams in het gebied in: 2 ondersteunden de gezondheidscentra in Carita en Labua bij de behandeling van gewonde patiënten en het derde mobiele team bezocht de gemeenschappen die geen toegang hadden tot de gezondheidscentra. Artsen zonder Grenzen was sinds begin 2018 al aanwezig in dit district met een gezondheidsproject dat ze samen met het ministerie van Volksgezondheid uitvoert.

Doorverwezen
‘Slachtoffers met grote medische behoeftes werden doorverwezen naar grote ziekenhuizen en de teams helpen de lokale gezondheidswerkers omdat er ieder uur meer gewonde patiënten arriveren’, zegt Daniel von Rège, landencoördinator Indonesië.
Noodsituatie voorbij
Op 5 januari verklaarden de Indonesische autoriteiten de noodsituatie als officieel voorbij. We bleven aanwezig in het gebied vanwege het eerdere project. Ook zetten de teams de medische zorg voor slachtoffers en overlevenden van de ramp voort en hielpen ze in de wederopbouwfase.
783 patiënten behandeld
Op 7 januari hadden we 106 patiënten behandeld in de gezondheidscentra in Labuan en Carita. Via onze mobiele klinieken waren dat er 677. Het totaal aantal patiënten komt daarmee op 783.
Hygiënepakketten
Op 9 januari distribueerden onze teams hygiënepakketten onder 500 gezinnen die hun toevlucht hadden gezocht in opvangkampen en bij gastgezinnen met minder goede hygiënische omstandigheden. De pakketten bevatten onder meer zeep, een emmer, tandpasta en tandenborstel, en maandverband.
Artsen zonder Grenzen
Als particuliere, internationale niet-gouvernementele hulporganisatie wil Artsen zonder Grenzen mensen helpen die in nood verkeren en medische hulp hard nodig hebben, maar die niet krijgen. Ongeacht hun ras, politieke overtuiging of religie.
Artsen zonder Grenzen is wereldwijd in ongeveer 80 landen actief.
Benieuwd wat jij als medisch specialist of zorgprofessional kunt doen om bij te dragen aan gezondheidszorg in crisisgebieden? Kijk eens op de website van Artsen zonder Grenzen over mogelijke functies!