Omzet Picnic in 2018 verdubbeld!
Picnic is een Nederlandse onlinesupermarkt. Het bedrijf bezorgt uitsluitend aan huis en heeft geen eigen winkels. Picnic begon in september 2015 in Amersfoort. De initiatiefnemer was onder andere Michiel Muller.
In het jaar na de oprichting breidde Picnic uit naar omliggende gemeenten en grote plaatsen als Utrecht en Almere. In 2017 volgde onder andere Den Haag. Sinds januari 2018 bezorgt het bedrijf in Amsterdam. Eind 2018 had Picnic 5 distributiecentra en bezorgt in meer dan zestig steden en dorpen.
Investeerders stopten in maart 2017 100 miljoen euro in het bedrijf. Het geld werd vooral gebruikt om snel uit te breiden. Het ging om de families Fentener van Vlissingen (SHV Holdings), Hoyer (rijk geworden met een belang in Heineken), Van der Wal (Boni) en De Rijcke (Kruidvat). Tevens zijn bij het bedrijf betrokken de internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys, die eigenaren waren van het bedrijf Fredhopper dat personalisatiesoftware voor webwinkels bouwt, en later ook retailondernemer Gerard Scheij.
Het aantal klanten en het aantal steden waarin bezorgd wordt nam gestaag toe en het aantal dagen per week dat bezorgd werd in sommige plaatsen verhoogd van drie naar zes. Om de negatieve gevolgen van haar activiteiten voor het milieu in de woonwijken (CO2 uitstoot, stank, lawaai) te beperken heeft het bedrijf elektrische wagens (‘E-workers’ van Goupil) gekocht om daarmee de bestellingen te bezorgen.
In april 2017 had Picnic honderd van deze elektrische bezorgauto’s rijden. Medio 2019 rijden er ca. 700 van deze electrokarretjes rond in Nederland en zo’n 80 in Duitsland, met name in Noordrijn-Westfalen.
Opspraak
Picnic maakte in 2016 een filmpje waarin een lookalike van Max Verstappen figureerde. Het filmpje was een parodie op een filmpje waarin hij reclame maakt voor de Jumbo supermarkt. Verstappens management vond dat ontoelaatbaar en eiste voor de rechter een schadevergoeding van 350.000 euro. In april 2018 besloot de rechter dat Picnic aan Verstappen een schadevergoeding van 150.000 euro moest betalen. In 2018 kregen chauffeurs van Picnic extra rijles omdat de elektrische bezorgwagens door vorm en gewicht gemakkelijk omvallen.
Vakbond FNV bekritiseerde Picnic in december 2018. Volgens de werknemers-organisatie was er bij het bedrijf sprake van onveilige werkomstandigheden. Bovendien lag de werkdruk te hoog en was het loon te laag. Picnic weigert haar werknemers te betalen volgens de supermarkt-cao. Het bedrijf ziet zichzelf niet als een supermarkt, ondanks het feit dat zij zich naar klanten toe wel zo presenteert.
Picnic heeft in 2018 de omzet ruim verdubbeld, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van het jaarverslag van de online supermarkt. Ondertussen is het verlies van het Nederlandse bedrijf geslonken. Picnic zag de omzet vorig jaar van 44,4 miljoen euro naar 117 miljoen euro stijgen. Het nettoverlies daalde daarbij van 41,4 miljoen naar 36,7 miljoen.
Picnic werd in maart 2018 uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland door het Erasmus Centre for Entrepreneurship en de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Het bedrijf heeft stevig geïnvesteerd de afgelopen tijd, schrijft FD. Zo stopte het vorig jaar 14 miljoen euro in de kleine witte, elektrische bezorgauto’s waar het om bekend staat. Ook is het bedrijf inmiddels van Nederland uitgebreid naar Duitsland.
Het aantal medewerkers met een fulltimebaan groeide ook. In 2017 werkten er 155 mensen voltijd. Dat steeg in 2018 naar 351. In 2018 ontving de onlinewinkel voor de tweede keer miljoenen euro’s aan groeikapitaal van de 4 bovengenoemde families. Ook leende het 50 miljoen van ABN AMRO. De families gaven gezamenlijk 200 miljoen euro aan het bedrijf, schrijft FD. In 2017 stopten de families al 100 miljoen in de online supermarkt. Met het geld gaat Picnic onder meer een gerobotiseerd distributiecentrum in Utrecht bouwen. Sorteren, verpakken en verzenden zou hier gedaan gaan worden door honderden machines.
Picnic houdt zich niet aan ‘ouderwetse’ regels
Naast het vertrouwen van vermogende families, heeft Picnic nog een troef. Begin december oordeelde de rechter namelijk dat het bedrijf zich niet aan de supermarkt-cao hoeft te houden, nadat FNV hierover een rechtszaak tegen het bedrijf had aangespannen. FNV wilde met de zaak aantonen dat Picnic een supermarkt is en zich daarom aan de cao moet houden. Hierbij krijgen supermarktmedewerkers net iets boven het minimumloon betaald en ontvangen ze dubbel loon op zon- en feestdagen.
Maar Picnic vindt deze supermarktregeling ouderwets en stelt dat het geen supermarkt is, maar eerder een e-commerce- of technologiebedrijf. De rechter gaf Picnic hierin grotendeels gelijk: het personeel van slechts één bedrijfsonderdeel moet zich aan de cao te houden; hier werken maar vijftien mensen, aldus het FD.
Online supermarkt Picnic heeft grootste plannen voor een nieuw distributiecentrum. Het bedrijf heeft een kwart miljard euro opgehaald bij investeerders en huisbank ABN Amro om een distributiecentrum van 42.000 vierkante meter te kunnen bouwen. De investering wordt volgens het bedrijf zelf gebruikt om ‘de meest duurzame infrastructuur voor thuisbezorgen uit te bouwen en de beste mensen uit de tech-industrie aan te nemen’.
Gerund door robots
Het centrum moet worden gebouwd in Utrecht en zal voor een groot deel gerund worden door robots. Zo zal onder meer het sorteren en inpakken volledig geautomatiseerd gebeuren en volgens Picnic zal zowel voedselverspilling als het gebruik van verpakkingsmateriaal ‘sterk verminderen’. Dat heeft alles te maken met hoe het centrum werkt, legt mede-oprichter Michiel Muller uit. Als een klant een bestelling doet komt het exacte aantal benodigde spullen ‘s ochtends binnen bij Picnic en wordt diezelfde dag nog verwerkt en bezorgd.
Minder verspilling
Om te realiseren dat er echt veel minder verpakkingsmateriaal nodig is, moeten er nog wel een hoop afspraken worden gemaakt met leveranciers. “Nu komen spullen aan in verpakkingen die zijn gemaakt voor supermarkten”, zegt Muller. Maar dergelijke verpakkingen zijn onnodig als de spullen maar kort in een distributiecentrum liggen dat is opgedeeld in drie verschillende temperatuurzones en daarna direct in een krat bij de consument worden bezorgd, aldus de CEO.
Nieuwe banen
Ondanks de vergaande robotisering zou het centrum ook nog eens duizend nieuwe banen bij de online super opleveren. De reden daarvoor is eenvoudig: “Het is een enorm groot centrum”, aldus Muller. “Daar moeten ongelooflijk veel dingen gebeuren die banen creëren.” De CEO noemt bijvoorbeeld het onderhoud aan apparaten, de software, maar ook het ouderwetse orderpicken, dat nog altijd wel met de hand wordt gedaan.
Oplevering in 2021
Het nieuwe centrum moet over twee jaar al opgeleverd worden, en dat is nodig ook want het bedrijf groeit hard. Dit jaar zouden er 300.000 klanten bij zijn gekomen. “We hebben het ontzettend hard nodig.” Hoeveel klanten de online super nu in totaal heeft, wil Muller trouwens niet zeggen. Door het nieuwe distributiecentrum neemt de bezorgcapaciteit van het bedrijf namelijk flink toe. Per week zouden 150.000 huishoudens hun boodschappen vanuit deze locatie toegestuurd kunnen krijgen, is de belofte.
Bronnen: NU.nl, Picnic, AD, FD, RSM, Erasmus, RTLZ, Wikipedia en Google
Tag:groei, Omzet, Concurrentie, Picnic