Uber gaat nu het wegtransport disrupten!
Uber heeft bekend gemaakt dat de Uber Freight-app naar Nederland komt. De dienst waarmee vrachtwagen-chauffeurs en opdrachtgevers aan elkaar worden gekoppeld is al twee jaar actief in de Verenigde Staten en komt nu naar Europa.
Maar vrachtvervoer zal voor Uber moeilijker te kraken zijn dan de taximarkt. De gemiddelde Amerikaanse vrachtwagenchauffeur besteedt tweederde van de werktijd, hetzij op parkeerplaatsen zoals bovenstaand, hetzij onbeladen rijdend op de weg. Dus de vrachtrijders zijn geïnteresseerd in de nieuwe smartphone-app. Sinds een paar jaar helpen startups als Cargomatic en Convoy hun chauffeurs hun winstgevende tijd achter het stuur te maximaliseren door het matchen van zendingen met vrachtwagens te digitaliseren. Convoy noemde zichzelf “Uber voor vracht” – tot in 2017, want toen lanceerde Uber zelf zijn Uber Freight.
Als Uber zichzelf had voorgesteld als een bedrijf dat alleen ritten organiseert, denken analisten dat het geen waardering van $ 82 miljard zou hebben gehaald toen het op 10 mei in New York Stock exchange presenteerde. Dat was gebaseerd op het potentieel van het platform om al het wegvervoer te kunnen disrupten. Beleggers zagen de aandelenprijs van Uber in de eerste twee dagen sterk dalen als een beursgenoteerd bedrijf voordat het terrein werd teruggewonnen. Misschien omdat Uber Freight een goed voorbeeld is van de kracht van het concept.
De Uber taxi app, maar dan voor vrachtwagenchauffeurs!
Nederland is het eerste Europese land waar Uber de vrachtmarkt op gaat. Dat gaat het bedrijf, dat vooral bekend is van de gelijknamige taxi-app en maaltijd-bezorgdienst Uber Eats, in de komende weken doen. Uber stelt het met Uber Freight voor bedrijven makkelijker te maken om een vervoerder te vinden. Bovendien hoeft niet over de prijs onderhandeld te worden en kan via de app continu in de gaten worden gehouden waar de lading zich bevindt. Voor vervoerders zou het gemakkelijker zijn om nieuwe opdrachten te vinden en zou de betaling sneller geregeld worden.
Voor kleine en grote vervoerders
Uber benadrukt dat niet alleen kleine zelfstandigen, maar ook grote vervoerders Uber Freight kunnen gebruiken. Volgens het Amerikaanse bedrijf heeft de Europese vervoersmarkt een waarde van ruim 350 miljard euro. Bovendien wordt een vijfde van alle vrachtwagenkilometers zonder vracht afgelegd en is er een nijpend tekort aan chauffeurs. Uber denkt de markt efficiënter te kunnen gaan maken. Het bedrijf zegt zich aan alle Nederlandse en Europese wetten en regels te gaan houden.
Transportsector zit niet te wachten op Uber Freight?
De app verbindt vrachtwagenchauffeurs en opdrachtgevers met elkaar, maar Edwin Atema van het FNV staat niet bepaald te springen. “Als we naar de taxidienst van Uber kijken, heeft die niet bepaald bijgedragen aan het imago van de sector”, zo stelt Edwin Atema van FNV transport en logistiek. Uber wil met zijn dienst bemiddelen tussen de chauffeurs en de opdrachtgevers, maar Atema betwijfelt of dat de transportsector gaat verbeteren. Atema: “Ik zou echt niet weten hoe Uber zo’n gat moet gaan dichten. Er is gewoon een tekort aan werknemers omdat de arbeidsvoorwaarden gesloopt zijn.”
Typisch ontkennen van disruptie?
Met de dienst hoopt Uber voor een efficiënter vervoer te kunnen zorgen. Atema ziet zelf ook dat het vervoer efficiënter kan, maar denkt dat het probleem ergens anders ligt. “Werknemers zijn zo goedkoop in deze sector, dat de bedrijven vrachtwagens gewoon leeg ergens naartoe laten rijden, dat is dus niet omdat er problemen zijn met de lading. De loonkosten in de sector zijn gewoon te laag, dat is de realiteit”, aldus Atema. Nederland is het eerste Europese land waar Uber zijn dienst gaat introduceren. Twee jaar geleden is Uber in de Verenigde Staten met Uber Freight begonnen. Atema: “Ik heb mijn Amerikaanse collega’s hierover gesproken en die wisten niet te vertellen wat Uber precies doet. Dus ik denk niet dat ze daar hele revolutionaire dingen doen.”
Transportsector zit nu al in het defensief!
Hoe het er voor de transportsector in Nederland eruit komt te zien en wat de gevolgen zullen zijn is nog onduidelijk, maar Atema staat nog niet te springen. “Uber heeft het niet zo nauw met de verkeersveiligheid en de wet en regelgeving. Vooruitlopend op de zaken word je daar natuurlijk niet vrolijk van”, aldus Atema.
Bronnen: trucker.com, The Economist, Telegraaf, Nieuws Redactie, N-VA Oosterzele en FNV transport en logistiek.
Tag:Disruptie, Uber, Vervoer, Goederenvervoer, Uber Freight