V&VN accrediteert ‘Bedrijfskunde in de Zorg’
Ingrid Stubbé heeft haar Business Administration Program aan de VvAA Business School gevolgd. Ingrid werkt als Transferverpleegkundige op de afdeling Neonatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum ( LUMC). Deze functie heeft zij enkele jaren geleden gecreëerd, opgezet en onmisbaar gemaakt voor zowel de afdeling Neonatologie als voor de ouders. Voorheen was zij Senior IC verpleegkundige op dezelfde afdeling waar zij ook leidinggevende is geweest. Haar motivatie om bedrijfskunde te gaan studeren is ontstaan omdat de ziekenhuissector te maken krijgt met grote veranderingen.
Gevolgen van de vergrijzing, patiënten die steeds vaker geïnformeerde klanten zijn en veranderende wet- en regelgeving is slechts een aantal van de thema’s die op het ziekenhuis afkomen. Haar ambitie is om in dit veranderende speelveld van de zorg strategisch te kunnen adviseren, samenwerkings- en veranderingsprocessen te kunnen faciliteren en optimaal in interdisciplinaire samenwerkingen te functioneren. Haar opleiding zag zij als belangrijke stap in zowel haar professionele als persoonlijke ontwikkeling met als doel participerend te zijn in veranderingsprocessen in de zorg.
Ook Hans van der Schoot, voormalig voorzitter Raad van Bestuur OLVG in Amsterdam en lid van de Raad van Advies van de VvAA Business school is groot voorstander van een bedrijfskunde programma voor verpleegkundigen. Hij feliciteert de VvAA Business School met de accreditatie van het ‘Bedrijfskunde in de Zorg’ programma door de V&VN. Hij verwacht dat in de toekomst de beroepsgroep zich meer en meer zal moeten gaan richten op de management rol en de bestuurlijke lijn. Die tendens is al gaande, op de vacaturesite vacatures.nl worden inmiddels 355 verpleegkundig managers gevraagd.
BiZ is nu geaccrediteerd
Het Bedrijfskunde in de Zorg (BiZ) programma duurt een jaar waarin eens per maand een fundamentele module van het bedrijfskunde vak wordt gedoceerd zoals leiderschap, logistiek, marketing en finance. Het BiZ programma gaat in maart 2019 voor de 3e maal van start. Nu is er heuglijk nieuws omdat de V&VN (met 100.000 leden de grootste beroepsvereniging van Nederland voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten) het BiZ programma heeft geaccrediteerd.
Trots
De missie van V&VN is om de beroepsgroep in staat te stellen hun beroep met trots, passie en professioneel uit te oefenen. V&VN stelt normen en ontwikkelt standaarden waaraan de professionals zich kunnen spiegelen en waarmee de omgeving zicht krijgt op wat er van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten verwacht mag worden. V&VN gaat voor in de ontwikkelingen van de beroepen en stimuleert beleidsmakers professionals hun vak op het hoogste niveau uit te oefenen.
Geaccrediteerde scholing is essentieel, daarom heeft het Kwaliteitsregister een accreditatiecommissie die verantwoordelijk is voor het bewaken van de kwaliteit van geaccrediteerde scholingen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het Kwaliteitsregister V&V is een online registratiesysteem, waarin verpleegkundigen en verzorgenden kunnen bijhouden wat zij doen aan deskundigheidsbevordering. Het register is via internet altijd en overal bereikbaar.
Basis
Het Kwaliteitsregister V&V heeft een belangrijke basis: de professionele standaard, die is opgesteld door de beroepsgroep zelf, in samenwerking met patiënten-organisaties, opleiders, werkgevers en zorgverzekeraars. Deze partijen hebben gezamenlijk bepaald wat je als verpleegkundige of verzorgende aan deskundigheidsbevorderende activiteiten moet doen, om steeds goede kwaliteit van zorg te kunnen blijven bieden. Bedrijfskunde in de Zorg is nu geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V.
Het Kwaliteitsregister V&V is een aanvulling op de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Het BIG-register stelt voor herregistratie een kwantitatieve eis: verpleegkundigen moeten in vijf jaar tijd een bepaald aantal uren werken om voor herregistratie in het BIG-register in aanmerking te komen. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten actief werken aan deskundigheidsbevordering om op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen hun eigen vak. Hierbij is gekozen om 184 uur in vijf jaar aan kwaliteit verbetering te werken. De 184 uur is afgeleid van de minimale werkervaringseis voor verpleegkundigen in het BIG-register: die zegt dat je gemiddeld 1 dag per week moet hebben gewerkt gedurende vijf jaar. Dat komt neer op 1840 uur in vijf jaar. De redenering was dat je ten minste 10% hiervan zou moeten besteden aan deskundigheidsbevordering. Het BiZ programma staat voor 72 uur deskundigheidsbevordering.
Deskundigheidsbevordering is een antwoord op de turbulentie in de zorgmarkt
De zorgmarkt is flink aan het veranderen; van een aanbodmarkt naar een vraagmarkt, van kleine zorgondernemingen naar grote zorgondernemingen en weer terug naar kleine, toenemende druk van de ziektekostenverzekeraars, stijgende zorgkosten en een ontluikende derde geldstroom in de zorgmarkt. Deze veranderingen vragen de zorgondernemer een duidelijke zorg-ondernemingsstrategie te ontwikkelen. Een strategie waarin de vraag wordt beantwoord: “waar gaat u met uw zorgeenheid naar toe in de zeer nabije toekomst?”. Het programma ‘Bedrijfskunde in de Zorg’ gaat helpen bij de beantwoording van de vraag.
Fundamentele bedrijfskunde voor zorgprofessionals
In de opleidingen van zorgprofessionals zoals HBO-V wordt geen aandacht besteed aan bedrijfskunde. Het resultaat van de BiZ-opleiding is dat de deelnemer zijn of haar praktijk bedrijfskundig kan managen en de praktijk toekomstbestendig kan ontwikkelen in een turbulente omgeving. De colleges worden gegeven in Slot Zeist.
Het programma beslaat uit 12 collegedagen; zie voor verder informatie over programma en rooster op deze website. Na de goedkeuring van de tijdens de opleiding gemaakte eigen business case als afstudeeropdracht, wordt door de afstudeercommissie het diploma voor “het met goed gevolg“ gevolgd hebben van de opleiding ‘Bedrijfskunde in de Zorg’ uitgereikt. Het BiZ-programma kan daarmee eveneens als pre-master worden beschouwd voor het Business Administration programma van de VvAA Business School, wat twee keer per jaar start.
Bronnen: OLVG, Hans van der Schoot, Ingrid Stubbé, Google, VvAA Business School, V&VN, LUMC en Wikipedia.