Waze – Outsmarting traffic, together!
Waze is een gratis gps-navigatieapplicatie, ontwikkeld door de Israëlische start-up Waze Ltd. voor mobiele telefoons die werken op iOS, Android en Windows. Waze verschilt principieel van de traditionele gps-navigatiesoftware omdat het door de gemeenschap van gebruikers wordt bijgewerkt en doordat de applicatie leert van reistijden van de aangesloten gebruikers. Zo kan Waze actuele verkeersinformatie geven en die gebruiken bij het plannen van een route en zo tijd en brandstofkosten besparen. Gebruikers kunnen zelf realtimemeldingen doen van ongevallen, files, politiecontroles, werkzaamheden etc. Ook hebben gebruikers de mogelijkheid om andere gebruikers tekstberichten te sturen.
Waze de wikipedia voor je auto!
Waze is gratis beschikbaar om waar ook ter wereld te gebruiken. In de meeste landen is een volledige kaart beschikbaar. Omdat Waze afhankelijk is van zijn gebruikers is dat niet overal zo. Waze heeft kaarten voor meer dan 60 landen, in landen met minder gebruikers kan het zijn dat de kaart nog niet volledig up-to-date is, maar in Noord- en Zuid Amerika, West Europa en Israël zal je nauwelijks meer fouten in de kaart tegenkomen. De kaarten van Waze worden beheerd door vrijwilligers. Bijna elke regio heeft een lokale community die de kaart en gebruikers in die regio beheert. Samen met een zeer frequente kaart-update, vaak dagelijks, zorgt dat er voor dat Waze over een zeer betrouwbare en up-to-date kaart beschikt.
Waze is van Google!
In juni 2013 is Waze door Google overgenomen. Zo maakt Google nu gebruik van de verkeersinformatie en de wegenkaarten van Waze en is ook de navigatiestem in beide apps hetzelfde. Ingewijden meldden dat Google toen zo’n 1,1 miljard dollar (zo’n 833 miljoen euro) voor Waze heeft betaald. Met de overname wilde Google concurrenten als Apple en Facebook voorblijven. Ook deze bedrijven zouden interesse hebben getoond in Waze. Facebook zou Waze eerder dat jaar al iets minder dan 1 miljard dollar hebben geboden, meldden bronnen. Analisten wijzen er op dat de concurrentie tussen Google en Facebook steeds verder toeneemt. Na deze overname is de Nederlandse TomTom nog de enige onafhankelijke aanbieder van navigatiediensten die wereldwijd actief is.
Niets is beter dan mensen die samenwerken!
Stel je voor, miljoenen bestuurders op de weg, samen werkend naar één doel: files mijden en zo de beste route krijgen naar het werk en terug, elke dag. Files zijn meer dan rode lijnen op de kaart. Er wordt gewaarschuwd voor politiecontroles, ongelukken, gevaarlijke situaties of files, allemaal door andere bestuurders in real-time gedeeld. Het is alsof een miljoen vrienden je persoonlijk bijstaan op de weg.
Met kaarten bewerkt door de community loopt je weg nooit dood
Een actieve community van Waze kaartbewerkers werkt aan het continu verbeteren en aanpassen van de kaarten van Waze. Daarom geven zij als eerste de wijzigingen door in de verkeerssituatie bij jou om de hoek, waardoor routes voor iedereen continu verbeteren.
Bespaar bij elke tankbeurt op je brandstof
Navigeer naar het goedkoopste tankstation op jouw route, mogelijk gemaakt door de community die brandstofprijzen met elkaar deelt via de app. Door samen te werken en de prijzen aan de pomp te melden, besparen we met z’n allen op de brandstofkosten.
Waze draait volledig om het bijdragen tot het gemeenschappelijk belang op de weg. Door bestuurders met elkaar te verbinden, helpt Waze mensen een lokale rijdende gemeenschap te ontwikkelen die samenwerkt om de kwaliteit van ieders ritten te verbeteren. Dit kan het vermijden van de frustraties door filerijden betekenen, maar ook het influisteren van een snelheidscontrole, of het boeken van 5 minuten tijdswinst op gewoonlijke dagelijkse ritten door het aanreiken van nieuwe ongekende routes.
Dus, hoe gaat het in z’n werk?
Na het ingeven van hun bestemming rijden gebruikers rond met de app op hun mobiel en dragen ze reeds passief bij tot het verzamelen van verkeersinformatie. Gebruikers kunnen ook een meer actieve rol opnemen door het delen van meldingen over ongelukken, snelheidscontroles, gevaarlijke situaties op de weg. Zo worden andere gebruikers in de regio geholpen over wat hen op hun rit te wachten staat.
Waze is de slimste en meest actuele van de bestaande apps. Vooral geschikt voor dagelijks gebruik, bijv. voor forensen. De app loodst je op soms zelfs (deels) langs een file, bijv. bij een knooppunt en geeft een snellere route indien beschikbaar. Ook heeft Waze zeer handige extra functies, zoals actuele brandstofprijzen en waarschuwingen voor flitspalen & trajectcontroles. De app kent talloze POI’s (points of interest), zodat je zelden een adres hoeft in te tikken, de naam van bijvoorbeeld een winkel of attractie is genoeg. Daar tegenover staat dat de app soms té slim wil zijn en af en toe een onhandige route kiest door bijvoorbeeld een woonwijk. Ook voor offline navigeren is de app minder geschikt. Tot slot kan de mogelijkheid om verkeerssituaties onderweg door te geven gevaarlijk rijgedrag in de hand kan werken. Wij raden aan om dit alleen te doen als je stil staat.
We kijken niet meer op van een mobiele app om van A naar B te komen. Dit soort apps zijn de laatste jaren nauwelijks veranderd, behalve dat er wat meer informatie bij is gekomen. Waze is echter een app die navigatie op een veel socialere manier aanpakt. Die app is door Computer Totaal nader bekeken en zij hebben 10 tips over Waze opgeleverd.
Tip 1: Alleen voor de auto
Een van de dingen die Waze anders maakt, is dat de app zich niet richt op alle vormen van verkeer. Als je wilt fietsen of lopen, dan heb je aan deze app helemaal niets. Dat is met opzet: Waze wil niet een goede app zijn voor al het verkeer, Waze wil de allerbeste app zijn voor automobilisten. Daarom richt het zich op één segment. Dit zorgt er direct voor dat de app eenvoudiger in het gebruik is dan veel andere navigatie-apps, simpelweg omdat je niet in hoeft te stellen hoe je reist. Je reist op vier wielen, punt … nu ja, er is overigens wel een experimentele modus voor motoren, maar dat terzijde.
Tip 2: Sociaal
Waze is daarnaast een sociale app, wat inhoudt dat de app (Android / iOS) niet alleen informatie verzamelt van alle Waze-gebruikers om bijvoorbeeld actuele informatie te verschaffen over drukte op de weg, maar ook dat gebruikers zelf eenvoudig informatie kunnen doorgeven, bijvoorbeeld over ongelukken op de weg en files. Gebruikers doen dit ook actief, waardoor er realtime informatie is over de stand van zaken op de weg en je bijvoorbeeld op tijd een andere route kunt nemen. Dit komt de doorstroming van het verkeer ten goede. Daarnaast geeft het gebruikers de mogelijkheid om de locatie van flitspalen en mobiele controles aan te geven, wat uiteraard een populaire functie is onder gebruikers. De kracht van Waze is dat alle gebruikers met elkaar in verbinding staan, hierdoor is alle informatie realtime. Waze houdt zelfs bij of je te snel rijdt
Tip 3: Snelheidslimiet
De kracht van Waze zit hem ook in kleine dingen. Wanneer je aan het rijden bent, zie je linksonder hoe hard je rijdt. Nu zie je dat natuurlijk ook op je eigen auto, maar het verschil is dat je auto niet weet wat de maximumsnelheid is en Waze wél (let op: dit geldt voor standaardsituaties en niet voor incidentele wijzigingen). Wanneer je een snelheid bereikt die hoger is dan de toegestane snelheid, dan wordt de kleur het lettertype rood weergegeven, zodat het je aandacht trekt en je dus weet dat je te hard rijdt. Jammer is dat je zelf geen melding kunt maken van aangepaste snelheidslimieten (bijvoorbeeld bij werk in uitvoering), maar dat is wellicht om de veiligheid op de weg te garanderen. Er is overigens wel een manier om aan te geven dat de snelheidslimiet niet klopt (via de knop Melden (oranje cirkel) en daarna Kaartfout, maar dat is niet bedoeld voor tijdelijke situaties.
Tip 4: Melding maken
Als je ergens gevaar opmerkt, kun je andere Wazers daarvan op de hoogte stellen. Wat belangrijk is bij het gebruik van Waze, is dat je niet uitsluitend consumeert, maar zelf ook melding maakt van situaties. Er is heel veel informatie die door de app zelf verzameld kan worden, maar wanneer er voor je neus een ongeluk gebeurt, dan heeft de app dat natuurlijk niet door. Je kunt dan (zodra het veilig is) rechtsonder drukken op het oranje rondje, waarna je verschillende zaken kunt aangeven, zoals een file, een ongeluk of een andere vorm van gevaar. Interessant is dat je ook om hulp kunt vragen bij autopech, waarbij je precies kunt aangeven wat er aan de hand is. Medegebruikers kunnen je dan te hulp schieten wanneer ze daartoe de mogelijkheid hebben.
Tip 5: Kalender koppelen
Handig (maar, in alle eerlijkheid niet uniek) is de mogelijkheid om je kalender te koppelen. Je doet dat door in de navigatieweergave linksonder te drukken op het pictogram met het vergrootglas en vervolgens op de optie Kalender koppelen onderin. Dat is niet alleen handig zodat je snel en eenvoudig weet waar je naartoe moet, de app waarschuwt je (op basis van de realtime verkeersinformatie) ook wanneer het tijd is om te vertrekken, zodat je nooit echt een reden hebt om te laat te zijn. Overigens wordt de app hierbij wel gekoppeld aan je standaardkalender (dus je Google-kalender op Android en je Apple-kalender in iOS), daar heb je verder niet zoveel controle over.
Tip 6: Aankomsttijd sturen
Het handige van een app die weet hoe laat je moet vertrekken, is dat de app precies weet hoe laat je aankomt. Natuurlijk kan TomTom of Google Maps dat in principe ook, maar Waze baseert die tijd op realtime verkeersinformatie die wordt verzameld door andere verkeersgebruikers. Je kunt je contactpersonen via Waze heel eenvoudig laten weten hoe laat je arriveert. Wanneer je je route hebt ingepland en gestart, verschijnt er een menu met daarin onder andere een groene knop met een auto daarin en daaronder de tekst ‘Verstuur ETA’ (wat staat voor ‘estimated time of arrival)’. Wanneer je op deze knop drukt, selecteer je een contactpersoon en verstuur je je aankomsttijd. Heeft deze contactpersoon geen Waze-account, dan verstuur je een sms’je. Heeft de persoon in kwestie wél een Waze-account, dan krijgt hij of zij een notificatie in Waze. Het belangrijke verschil is dat men met een account ook je voortgang kan bekijken en kan zien waar je nu bent, met een sms’je kan dat uiteraard niet.
Tip 7: Route-overzicht
We hebben het al even gehad over de sociale functies van Waze. Die komen ook van pas bij het plannen van een route. Stel je plant een route in en iemand op die route heeft aangegeven dat er gevaar is. In dat geval verschijnt er een driehoekje met een uitroepteken in beeld. Je weet dan dat er op jouw geplande route iets aan de hand is (dat kan natuurlijk ook een file of wegafsluiting zijn). Je kunt dan drukken op de knop Routes aan de linkerkant om een andere route te selecteren waar mogelijkerwijs geen bijzonderheden zijn. Rechtsboven zie je een tandwiel, druk je hierop dan kun je aangeven of je (standaard) voor de snelste route gaat of snelwegen wilt vermijden. De gedachte hierachter is dat je doorgaans dezelfde keuze maakt, dus die optie hoeft niet in elk scherm en bij elke route opnieuw getoond te worden.
Tip 8: Brandstofprijzen
Het sociale aspect kan je ook geld besparen: gebruikers kunnen aangeven wat benzine bij de verschillende stations kost. Een extra functie die de app bevat, is de mogelijkheid om geld op brandstof te besparen. Stel je staat bij een tankstation en ziet dat de prijzen van brandstof hier wel héél erg gunstig zijn. Dan kun je dus drukken op de knop Melden (de oranje cirkel) en daarna op Brandstofprijzen (dit kan overigens pas nadat je meer dan 160 kilometer hebt gereden met de app). Je kunt dan precies aangeven wat de brandstof bij deze benzinepomp kost. Andersom kun je zelf ook heel eenvoudig zien wat de prijzen zijn bij andere tankstations. In het menu (dat je tijdens het rijden naar voren haalt door op de blauwe knop met het pijltje naar beneden te drukken) druk je op het pictogram met het tankstation. Je krijgt dan direct een overzicht te zien van welke tankstations er zijn en wat de brandstof daar precies kost. Met het pictogram rechtsboven kun je wederom je standaardvoorkeuren aangeven, bijvoorbeeld sorteren op afstand, prijs of merk. Deze optie is uiteraard beschikbaar voor iedereen, niet alleen voor wie meer dan 160 kilometer gereden heeft.
Tip 9: Flexibel stemgeluid
Je kunt Waze volledig bedienen met je stem, wat natuurlijk wel zo veilig is. Maar Waze praat ook veel tegen jou en wanneer je vaak en lang in de auto zit, dan kun je maar beter de instructies krijgen van een stem die je bevalt. Veel navigatie-apps hebben een bloedirritante stem – wat we eigenlijk ook vinden van ‘Femke’, de standaardstem van Waze. Gelukkig kun je kiezen voor een andere stem. Je kiest een stem door in het menu (dat je dus oproept door op het vergrootglas te drukken) te drukken op het pictogram met het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Steminstructies. Het aantal Nederlandse stemmen (twee) is heel beperkt vergeleken met het aantal Engelstalige stemmen. Dat hoeft enkel probleem te zijn, aangezien je sinds kort je eigen stem kunt opnemen. We hadden overigens gedacht dat dat een zeer tijdrovende klus zou zijn, maar het valt ontzettend mee. Blijkbaar is het opnemen van 43 zinnen alles dat er voor nodig is om een navigatiesysteem van je eigen stemgeluid te voorzien. Heeft iemand het telefoonnummer van koningin Máximá?
Tip 10: Spotify koppelen
Tot slot nog even een functie die niet zozeer nuttig is, maar wél heel prettig. Tijdens lange autoritten kan je favoriete muziek ontspannend werken en hoe eenvoudiger je die muziek kunt oproepen hoe veiliger. Je kunt de muziek natuurlijk via je autoradio laten spelen, maar dat werkt natuurlijk niet altijd lekker samen met de navigatie (wanneer er iets aan de hand is, moet je dat wel kunnen verstaan). Om die reden is het superhandig dat je je Spotify-account gewoon kunt koppelen aan je Waze-app. Niet alleen zorgt dat ervoor dat de muziek automatisch even wat zachter gaat bij belangrijke mededelingen, het zorgt er ook nog eens voor dat je eenvoudig Spotify kunt luisteren via je carkit, zélfs in auto’s met een radiosysteem dat Spotify niet ondersteunt.
Advertisers betalen Waze!
Voor niets gaat de zon op, Waze is helemaal gratis en we zijn er helemaal verzot op. Is er dan niets irritant aan deze app? Helaas wel. Het ontwikkelen en onderhouden van een app als Waze kost natuurlijk handenvol geld en iemand moet die rekening betalen. Waze doet dat niet door geld voor de app te rekenen, maar door reclame in te bouwen. Die reclame wordt uiteraard niet getoond tijdens het rijden, maar bijvoorbeeld wanneer je stilstaat voor een stoplicht of wanneer je dichtbij een bepaalde locatie bent. Hoewel we begrijpen dat Waze betaald moet worden, zorgt het ergens toch wel voor wat afleiding. We zouden eigenlijk liever zien dat we gewoon een paar euro voor Waze moesten betalen.
Bronnen: Waze, Wikipedia, ANWB en de Waze recensie door Computer Totaal.
Tag:Waze, App, Navigatie, Samenwerking