Zalando’s algoritme bepaalt de verkoopprijs van tweedehands kleding
Nederlandse consumenten gaven in de eerste zes maanden van dit jaar online 12,4 miljard euro uit aan producten en diensten. Dat is 4% meer dan een jaar eerder, blijkt uit de cijfers van brancheorganisatie thuiswinkel.org.
In het eerste kwartaal daalden de totale online uitgaven nog, doordat er veel minder werd uitgegeven aan vliegtickets en reizen. Maar in het tweede kwartaal werden echter zo veel meer spullen online gekocht, dat de daling van het aantal reizen ruimschoots werd gecompenseerd. Het aantal keren dat consumenten online een reis of vliegticket afrekende, lag in het tweede kwartaal ruim een derde lager dan vorig jaar.
Bij producten werd gemiddeld genomen over alle soorten producten juist 50% vaker iets besteld. Het aantal Nederlanders dat online iets bestelde, is volgens Thuiswinkel.org door de gedeeltelijke lockdown met zo’n 800.000 opgelopen tot 12,5 miljoen – een toename van 7%.
Zalando is een van oorsprong Duitse webshop voor schoenen, kleding en mode-accessoires. Het bedrijf is gevestigd in Berlijn en is actief in 17 landen. Het verkoopt aan klanten in België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
Zalando werd in 2008 opgericht door David Schneider en Robert Gentz, die waren geïnspireerd door het Amerikaanse Zappos. In 2009 werd het marktgebied uitgebreid met Oostenrijk, in 2010 gevolgd door Nederland en Frankrijk. In 2010 werden mode en kleding aan het assortiment toegevoegd. Ondertussen ontwikkelde Zalando een eigen collectie en werd het in 2010 marktleider voor online schoenenverkoop. In 2011 werd uitgebreid naar Groot-Brittannië en Zwitserland en in 2012 verder naar België, Zweden, Spanje, Denemarken, Finland en Polen.
In september 2014 liet het bestuur van Zalando weten in dit jaar naar de beurs van beurs van Frankfurt te gaan. Op 1 oktober was het bedrijf beursgenoteerd nadat zo’n 10% van de aandelen waren geplaatst tegen een koers van € 21,50. De zittende aandeelhouders verkochten geen aandelen waardoor de gehele opbrengst voor de bedrijfsvoering wordt gebruikt. Vanaf 22 december 2014 maakt het bedrijf onderdeel uit van de SDAX aandelenindex.
Ondanks de sterke omzetgroei leed de onderneming verliezen tot en met 2013, mede door kosten van het gratis verzenden, terugsturen en de hoge advertentiekosten.
Resultaten
Sinds 2010 is de omzet met een factor 42 gestegen tot 6,5 miljard euro in 2019. Schoenen maken ongeveer de helft van de omzet uit. Ondanks de sterke omzetgroei leed de onderneming verliezen tot en met 2013, mede door kosten van het gratis verzenden, terugsturen en de hoge advertentiekosten. In 2019 had het bedrijf 31 miljoen actieve gebruikers, die in totaal 145 miljoen orders plaatsten. De gemiddelde waarde per order lag op 57 euro.
Zalando verkoopt nu ook tweedehands kleding in Nederland. De online kleding- en schoenenwinkel deed dat al in Duitsland en Spanje. Klanten kunnen zelf naar Zalando stappen met hun oude kleding, een algoritme bepaalt vervolgens de prijs. Dat zegt Jacintha de Graaf, directeur voor de Benelux, in gesprek met Het Financieele Dagblad (FD).
De kleding moet bij Zalando passen, dus het zal vooral kleding zijn van merken die al nieuw op de site worden aangeboden.
Hoeveel een klant van de verkoopprijs terugziet en hoeveel Zalando er zelf aan verdient, wil De Graaf nog niet zeggen. “Het zal sterk schommelen. Een algoritme bepaalt de prijs op basis van de vraag en de mogelijke snelheid van de verkoop.”
Ze geeft wel aan dat Zalando behoorlijk streng zal selecteren en zeker niet alle tweedehands kleding zal aannemen. De kleding moet bij Zalando passen, dus het zal vooral kleding zijn van merken die al nieuw op de site worden aangeboden. Daarnaast moet de kleding zo goed als nieuw zijn en mogen er geen vlekken en gaten in zitten. Klanten die de kleding kopen, mogen de items net zoals bij nieuwe kleding gewoon retourneren als ze niet tevreden zijn.
Bronnen: Wikipedia, thuiswinkel.org, Zalando, NU.nl en FD.