Ziekenhuizen en klinieken hebben omzet stijging van meer dan 2%!
De gezondheidszorg levert met een omzet van 100 miljard euro een grote bijdrage aan het BBP en is daarmee een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Het is een van de weinige sectoren die al jaren achtereen jaarlijks een omzetstijging laat zien.
Tot deze sector behoren de verpleging en verzorging, thuiszorg, gehandicaptenzorg (care) en ziekenhuizen, (para)medische vrije beroepen en geestelijke gezondheidszorg (cure). Ruim 1,2 miljoen mensen verdienen hun brood in de zorgsector en nog eens 2,5 miljoen mensen zijn vrijwilliger. Daarnaast richten steeds meer ondernemers zich op de zorg als afzetmarkt. Reden is de stabiele groei, zowel in de afgelopen jaren als in de toekomst.
Ook ziekenhuizen en klinieken groeien ondanks verschuiving naar 1e lijn!
Er zijn in Nederland in totaal 76 ziekenhuizen. De zorgomzet van deze ziekenhuizen zijn vorig jaar met 1,4% gestegen tot 22,6 miljard euro. Dat is de kleinste stijging in jaren. In 2015 zijn de zorgkosten nog met 5% gestegen en in 2016 met 4,8%. Dat melden Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg, en accountantskantoor Verstegen na analyse van de jaarverslagen van 72 ziekenhuizen. Dat de kosten minder hoog uitvallen, komt onder meer door een lagere productie. Er worden minder patiënten behandeld in ziekenhuizen (-3%) en poliklinieken (-1,8%). Huisartsen en zelfstandige behandelcentra behandelen juist meer patiënten. Ook hebben ziekenhuizen door duurzamer te werken 11,7% minder aan energie uitgegeven.
De ziekenhuizen melden wel dat de personeelskosten met 2,1% zijn gestegen. De grootste toename, ruim 10%, zit in personeel dat niet in loondienst is. Dit is een kostenpost van een 500 miljoen euro. Het inhuren van deze groep hangt samen met het tekort aan zorgpersoneel waar ziekenhuizen mee kampen. De instellingen hadden samen duizend patiëntgebonden vacatures die langer dan drie maanden hebben opengestaan. De kosten per patiënt zijn wel toegenomen. Die zijn een kleine 2% hoger uitgevallen. Dat komt door nieuwe en duurdere behandel-methoden en medicijnen, zoals bestralingsmiddelen en dialyse.
Resultaat op omzet
De ziekenhuizen behaalden bij elkaar een nettoresultaat van 450 miljoen euro, tegen 386 miljoen in 2016. Van de onderzochte instellingen hebben zes negatieve resultaten gemeld. Die zijn toe te schrijven aan incidentele uitgaven, zoals reorganisatiekosten. Als je het netto resultaat van 450 miljoen deelt door de omzet van de ziekenhuizen in Nederland van 22.6 miljard euro, dan realiseren de ziekenhuizen samen op 6 ziekenhuizen na 2% netto resultaat op omzet. Vergelijkenderwijs realiseerde de non-food detailhandel in 2016 45 miljard euro. De netto resultaat op omzet in de retail markt bedroeg in 2016 2,6%.
Ook klinieken zijn 14% gegroeid
Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) waar 144 leden met 358 klinieken in Nederland 800.000 zorgconsumenten bedienen, hebben in 2016 meer dan 700 miljoen euro verzekerde zorg omgezet. ZKN tekende in juni 2018 het Hoofdlijnenakkoord Medisch-Specialistische Zorg 2019-2022 met het ministerie van VWS, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Patiëntenfederatie Nederland, Federatie Medisch Specialisten (FMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).
Toch kan de zorg nog meer op de juiste plek!
ZKN ziet het Hoofdlijnenakkoord als doel om de beweging naar de juiste zorg op de juiste plek nu echt te maken. Deze noodzakelijke transformatie zorgt voor hogere kwaliteit en doelmatigheid en moet de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg op de lange termijn waarborgen. De Zelfstandige Klinieken spelen daarin graag een actieve rol. De afspraken over de transformatie naar de juiste zorg op de juiste plek vormen een belangrijk onderdeel van het Hoofdlijnen-akkoord. Voor ZKN is het belangrijk dat is afgesproken dat deze transformatie plaats gaat vinden tussen en binnen de lijnen in de zorg, gebaseerd op inzicht in uitkomsten van zorg en het principe dat de financiering de patiënt volgt. Dat is een positieve uitgangspositie voor klinieken om actief mee te werken aan deze transformatie. Er zijn ook afspraken gemaakt over belangrijke thema’s om de verandering tot een succes te maken. Het gaat daarbij naast uitkomstinformatie ook om innovatieve zorgvormen/E-health, en ICT-zorginfrastructuur.
Bronnen: NU.nl, Intrakoop, Verstegen, ZKN, Harting-bank, Hansnel en Wikipedia.