Introductie

Albert Einstein zei ooit: “Je kan een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.” Wat Albert bedoelde, met de inmiddels beroemde quote, is dat je een andere manier van kijken nodig hebt om tot een oplossing te komen voor een probleem. Dit wordt vandaag de dag ook gevraagd van het management in onze veranderende gezondheidszorg.

Zoals je weet is de discussie over marktwerking in volle gang, worden zorgconsumenten kritischer, leidt keuzevrijheid tot toenemende concurrentie en wordt het belang van vermogenspartijen in de zorg steeds groter. Dat vraagt om het ontwikkelen van een heldere strategie, ondernemerschap, creatieve productontwikkeling en het herontwikkelen van jouw organisatie. Door bovenal “anders te kijken” naar de gevestigde processen, staande procedures en protocollen.

Maar dat is naar mijn mening nog niet alles. Wat vaak wordt vergeten is de benadering vanuit de zorgconsument. Denken vanuit de zorgconsument kan je pas echt vormgeven door ‘de reis van de klant’ door jouw kliniek of praktijk te analyseren en verbeterpunten vast te stellen en in te regelen. Dit leidt tot direct voordeel voor de zorgconsument en voordeel voor jou ten opzichte van jouw concurrentie.

Waarom anders leren kijken?
Albert Einstein had gelijk: volgens mij kan je elk bedrijfskundig probleem oplossen als je anders leert kijken. De VvAA Business School daagt jou als zorgprofessional uit om je onder te dompelen in de wereld van bedrijfskunde en je te ontwikkelen tot bedrijfskundig geschoold manager of onder- nemer in de zorg.

De VvAA Business School biedt, in Slot Zeist, dé toepassingsgerichte Master of Business Administration (MBA) van de zorg en andere bedrijfskundige programma’s. Deze programma’s leren jou anders te kijken naar je vakgebied en helpen je dus taaie problemen op te lossen met een nieuwe denkwijze. Ons MBA programma leidde een van onze deelnemers tot de uitspraak: “Mijn vader was ook chirurg, maar wat ik nu ben gaan doen heeft hij nooit gedaan.“

Academic Director Ger Hofstee

Ger Hofstee studeerde marketing, marketing management en bedrijfskunde. Ger heeft gewerkt als productmanager, salesmanager, marketing manager, commercieel directeur, algemeen directeur, voorzitter groepsdirectie en CEO. Heeft daarna meer dan 100 projecten gedaan in consumenten-, industriele- en dienstenmarkten, om organisaties markt- en klant bewuster te maken en aan strategie-, product-, merk-, communicatie- en digitale ontwikkeling.

Professoren en docenten

Strategie managementProf. dr. Pieter Klaas Jagersma VU Amsterdam