Boekentip: Good to Great
Regelmatig recenseren wij boeken die handig en interessant zijn voor onze deelnemers. De recensie van deze week is geschreven door Academic director Ger Hofstee. Hij trapt af met één van de favoriete boeken op zijn lijstje: Good to Great.
De titel zegt het al: Van “goed tot groots”. Auteur Jim Collins schreef in zijn boek “Good to Great, why some companies make the leap and others don’t” waarom succes geen toeval is, maar een bewuste keuze van de CEO. Hij en zijn team onderzochten wat bedrijven on- derscheidt, als zij een significante voorsprong hadden genomen op hun branchegenoten. Als grondig wetenschappelijk onderzoeker zet hij dit op een on-derbouwde en praktisch aansprekende manier uiteen. Een team van Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Jim Collins deed jarenlang diepgravend kwantitatief en kwalitatief onderzoek in verschillende branches. Het resultaat is een model om goede organisaties te veranderen in ‘great companies’. Het boek gaat uitgebreid in op de aanpak die is gevolgd om tot “grootsheid” te komen. Deze bewerking zal de hoofdlijn behandelen, maar laat zich vooral lezen als een stappenplan voor een succesvolle organisatie.
Aan het schrijven van dit boek ging uitvoerig onderzoek vooraf. Gedreven door een niet aflatende nieuwsgierigheid, begon Jim zijn onderzoeks- en onderwijs carrière op de faculteit van Stanford’s Graduate School of Business, waar hij de Distinguished Teaching Award won in 1992. In 1995 richtte hij een eigen laboratorium op in Boulder, Colorado, waar hij onderzoek doet naar leidinggevenden uit het bedrijfsleven en de sociale sector. Hij behaalde een graad in bedrijfskunde en wiskunde aan de Stanford University en eredoctoraten van de Universiteit van Colorado en van de Peter F. Drucker Graduate School of Management van de Claremont Graduate University.
Het onderzoeksteam van Collins een selectie gemaakt van succesvolle organisaties uit hun database. Deze ‘great companies’ zijn organisaties die erin geslaagd zijn om op een bepaald moment (het ‘tipping point’) sterk boven de markt te presteren en deze bovenmatige prestatie tenminste 15 jaar vast te houden (gemiddeld zeven maal de aandeelhouderswaarde). De volgende uitkomsten van de analyse zijn verrassend:
• Bij vrijwel alle succesvolle organisaties komen de CEO’s vanuit de organisatie zelf
• Succesvolle organisaties richten zich niet alleen op wat er wél moet gebeuren, maar kijken ook naar wat er vooral niet moet gebeuren
Voor wie meer wil weten over het tipping-point effect, is dit boek een must read en is zodoende te vinden op onze aanbevolen boekenlijst.