Maak de zorg (nog) beter!
Goede zorg is in ons aller belang. Maar dat is zeker niet alleen maar de taak van managers of bestuurders. De VvAA Business School gelooft er in dat juíst medisch specialisten en zorgprofessionals de beste leiders zijn. Maar dan wel met de kennis die er voor nodig is om de zorg te transformeren en noodzakelijke innovaties door te voeren.
eHealth
Ontwikkelingen binnen de zorg gaan op dit moment razendsnel. De Corona-crisis heeft ertoe geleid dat zorgprofessionals meer gebruik maken van eHealth oplossingen en teleconsults. Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat de belangrijkste stijgers telefonisch contact, digitale berichten en het sturen van foto’s. Zijn. Beeldbellen wordt zowel door ziekenhuizen als door huisartsen ook nu nog maar weinig ingezet (1%). Nictiz concludeert dat het gebruik van bijvoorbeeld telemonitoring van 17% door huisartsen en 11% door medisch specialisten in 2014 naar respectievelijk 18 en 20% in 2019 steeg. Uit onderzoek van Deloitte onder 2.14 Nederlanders blijkt dat 17% van hen bereid is hun persoonlijke gegevens van bijvoorbeeld wearable of medisch apparaat te delen.
Eén ding is zeker: er is op dit gebied nog een wereld in te winnen!
Percentage artsen dat gebruik maakt van telemonitoring (2014-2019)
Is de klant wel koning?
Maar er is natuurlijk méér nodig om bijvoorbeeld wachttijden terug te dringen, de werkdruk te verminderen, onnodige zorg te voorkomen en patiënten beter te helpen. Op dit moment geven patiënten de spoedzorg een dikke onvoldoende, onder andere vanwege lange wachttijden, bejegening en verkeerde diagnoses. En met de toenemende vergrijzing, volgens het CBS zal rond 2040 het aandeel 65-plussers op 26% liggen, zal de zorgvraag alleen maar stijgen. Nog even los van de stijging van het aantal chronisch zieken dat naar verwachting in 2030 gestegen zal zijn naar 40% van de totale Nederlandse populatie.
De inrichting van de zorg zal dus moeten veranderen. Maar de voor ons liggende uitdagingen zijn complex en er liggen kapers voor de kust….
Disruptie komt van buiten de zorg
Google, Apple, Uber en Amazon richten hun pijlen (ook) op de gezondheidszorg. De kans dat zij de zorg revolutionair gaan veranderen lijkt op dit moment groter te zijn dan dat dit vanuit de zorg zelf gaat gebeuren. En laat dát nou meteen een belangrijke reden zijn waarom medisch specialisten en zorgprofessionals een bedrijfskundige opleiding bij de VvAA Business School gaan doen. Zoals Frank Hulsbergen, huisarts, het verwoordt: “Ik heb nu meer oog voor verschillende ontwikkelingen, heb leren kijken naar trends en die in relatie tot elkaar te analyseren. Om vervolgens op basis daarvan doelen te bepalen en strategieën te ontwikkelen.”
Gezonde zorg
Het verlenen van goede zorg is niet alleen afhankelijk van de zorgverlener, maar óók van processen daar omheen. Onzorgvuldige inkoop van operatiemateriaal, dure apparatuur die te weinig gebruikt wordt, patiënten die gestrest binnenkomen omdat ze de weg binnen het ziekenhuis niet konden vinden en managers die niet méé maar tégen lijken te werken.
In de respons op het alumni-onderzoek van dit jaar verwoordde een van de alumni het treffend: “Hoog tijd dat medische professionals zich bezig gaan houden met de nodige transformatie van het huidige zorgstelsel, dat op dit moment gedomineerd wordt door niet-medische outsiders.”
‘Anders leren kijken’
Met een bedrijfskundige opleiding van de VvAA Business School doe je kennis en vaardigheden op die nodig zijn om op een andere manier naar de zorg te kijken en veranderingen te kunnen doorvoeren. Zo wordt het Business Administration Program van de VvAA Business School gewaardeerd met een rapportcijfer 8,8 (op een schaal van 1-10) en een Net Promoter Score (NPS ¹) van +72. Ter vergelijking: CoolBlue heeft een NPS van +63, de KLM +42 en DSW kwam in 2018 als beste zorgverzekeraar uit de bus met een NPS van +45.
De samenhang tussen de zorg en relevante bedrijfskundige onderwerpen komt als sterk punt uit onze alumni-onderzoeken naar voren. Zoals één van onze alumni het omschrijft: “Je ziet de zorg vanuit een ander perspectief waardoor je beter in staat bent om zorgaanbieders naar een hoger de niveau te helpen.”
Wat kun je verwachten van onze opleidingen
Tijdens de colleges behandelen we niet alleen cases van binnen de zorg, maar kijken juist ook naar andere branches. Op deze manier leer je altijd van de ‘best in class’ en kijken we met elkaar hoe we daar in de zorg van kunnen leren. Voor het maken van je papers en cases kun je 24/7 gebruik maken van de grootste online bibliotheek met bedrijfskundige artikelen, e-books en tijdschriften. Wij vinden het daarnaast belangrijk dat je ook van elkaar leert, daarom maken wij gebruik van ‘Action learning’ waarin we het delen van ervaringen en goede voorbeelden stimuleren. Wij willen dat het je tijdens je opleiding aan niets ontbreekt en dat je je goed kunt concentreren op je leerproces, daarom is er altijd persoonlijke begeleiding aanwezig.
Verbeter de zorg
De ontwikkelingen spreken eigenlijk voor zich, de zorg zal zich nog veel sterker moeten ontwikkelen de komende jaren. En dat kan in onze optiek alleen door – of met grote hulp van – bedrijfskundig opgeleide zorgprofessionals, in het belang van de zorg en de patiënten. Wil jij daar een bijdrage aan leveren? Oriënteer je dan op een bedrijfskundige opleiding bij de VvAA Business School en leer ‘anders te kijken’, de zorg heeft het nodig!
Bronnen:
Alumni-onderzoek 2019 VvAA Business School, Ger Hofstee, www.vvaabusinessschool,nl, www.netvlies.nl, KlantenMonitor Zorgverzekeringen 2018, marketingtermen.nl, luchtvaartnieuws.nl, allesovermarktonderzoek.nl, Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, Apple, CNBC, Havenhealthcare.com, uberhealth.com, IZZ – Monitor Gezond werken in de Zorg, ICT & Health, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Toekomstverkenning RIVM: een gezonder Nederland met meer chronisch zieken, eHealth-monitor 2019 (Nictiz), A consumer-centered future of health (Deloitte), Patiëntfederatie, CBS, Zorgkaart Nederland.
¹ NPS-score
De Net Promoter Score (NPS) is een belangrijke KPI voor klanttevredenheid en klantloyaliteit. Hoe hoger deze score, hoe meer tevreden en loyaal klanten en gebruikers zijn. Centraal staat de vraag hoe waarschijnlijk het is dat klanten het bedrijf of merk zouden aanbevelen aan anderen.