Neurologen bezorgd over crowdfunding?
In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 48% meer dan in 2017, toen 223 miljoen euro werd opgehaald. In 2018 werden zo’n 8.800 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd.
Jaarlijks steken ruim 83.000 Nederlandse patiënten de grens over om zich in België, Luxemburg of Duitsland te laten behandelen. De meesten laten zich in België (55.700) en Duitsland (26.000)behandelen. Veel patiënten kiezen voor buitenlandse zorg vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook wachtlijsten spelen in Nederland een grote rol bij de keuze voor een behandeling in een buitenlands ziekenhuis.
Medisch crowdfunden groeit sterk in Nederland, met meer dan een verzesvoudiging in nieuwe wervingsacties sinds 2015. Patiënten die uitbehandeld of ontevreden zijn over de zorg, vinden tegenwoordig makkelijk een buitenlandse kliniek die beweert ze wel te kunnen genezen, maar die niet door de verzekering vergoed wordt. Soms gaat het over wetenschappelijk onderbouwde behandelingen die nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Maar vaak wordt geld ingezameld voor klinieken die hun eigen succescijfers presenteren, waarbij het onduidelijk is wat de effectiviteit is en wat de eventuele gevaren zijn.
In deze whitepaper lees je meer over de achtergronden van MS, de verschillende behandelmethoden (in het buitenland) en hoe patiënten dit ervaren hebben, medisch crowdfunden en wat neurologen daar van vinden.